Rusia a lansat o centrală nucleară plutitoare, considerată un “Cernobîl pe gheață” de către organizațiile de mediu
Centrala-navă Academicianul Lomonosov
Centrala-navă "Academicianul Lomonosov" a părăsit sâmbătă şantierele navale din Sankt-Petersburg pentru călătoria sa de inaugurare.
Rusia a lansat la sfârşitul săptămânii trecute o centrală nucleară plutitoare, destinată să alimenteze cu energie comunităţile îndepărtate din Arctica, informează televiziunea belgiană RTBF, preluată de Agerpres.
Aceasta trebuie să ajungă mai întâi în portul Murmansk după ce va traversa Marea Baltică şi va trece de-a lungul coastei norvegiene, potrivit agenţiei de presă Interfax. Cele două reactoare ale centralei plutitoare vor fi încărcate cu combustibil nuclear.
În vara anului 2019, "Academicianul Lomonosov" va părăsi Murmansk pentru portul Pewek din estul Siberiei pentru a aproviziona diverse aşezări ruseşti cu electricitate şi căldură şi a desaliniza apa de mare. 200.000 de persoane ar urma să beneficieze de puterea generata de instalaţie.
Proiectul a fost denunţat de numeroase organizaţii de protejare a mediului. Potrivit Greenpeace, există un pericol real din partea acestui "Cernobâl pe gheaţă", cu referire la catastrofa nucleară din 1986 survenită în Ucraina, care făcea parte pe atunci din URSS.
Pe acelasi subiect: