Numărul disponibil de sudori calificaţi este unul redus de mai mulţi ani, iar situaţia se va agrava dacă vor fi construite noi reactoare nucleare, scrie Agerpres.

Aproximativ 13% din sudorii din Marea Britanie vin din alte ţări ale Spaţiului Economic European (SEE), care reuneşte statele membre ale UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, potrivit datelor furnizate de un comitet consultativ cu privire la migraţie.

Fără aceşti muncitori suplimentari este posibil ca proiectele privind construcţia şi operarea de noi centrale nucleare să devină mai dificile.

Aceste probeleme sunt deja evidente la centrala Hinkley Point C, un proiect de 19,6 miliarde lire sterline derulat de grupul francez Electricite de France SA, singura centrală nucleară aflată în prezent în construcţie în Marea Britanie.

Citește și: UK vrea să blocheze libera circulație a cetățenilor UE chiar din prima zi de BREXIT

"Hinkley necesită un mare număr de sudori. Ei vin din Europa. Şi avem nevoie ca aceşti oameni să aibă acces facil în Marea Britanie", a declarat Peter Haslam, responsabil pentru politici la Asociaţia Industriei Nucleare.

Energie nucleară este responsabilă pentru aproximativ o cincime din producţia de electricitate a Marii Britanii şi majoritatea actualelor centrale vor fi închise în următorul deceniu. Chiar dacă noul premier Boris Johnson a cerut o "relansare a energiei nucleare", înlocuirea vechilor centrale nu va fi uşor de făcut. De exemplu, centrala Hinkley Point C este în construcţie şi nu va produce electricitate în următorii şase ani.

În timp ce Parlamentul de la Londra continuă să dezbată modul în care se va face ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, grupul francez EDF susţine că lucrează îndeaproape cu guvernul britanic pentru implicaţiile pe care le va avea Brexitul asupra forţei sale de muncă. Directorul de resurse umane de la EDF, Guy Hazlehurst susţin că pentru o centrală nucleară cum este cea de la Hinkley Point este nevoie de cel puţin 500 de sudori, dintre care 75 trebuie să aibă cea mai bună calificare profesională posibilă.

Deficitul de sudori merge dincolo de Brexit. Mulţi dintre cei care aveau aceste competenţe au ieşit la pensie, iar tinerii care să urmeze această carieră sunt foarte puţini.

"Marea Britanie se confruntă cu un deficit de competenţe în multe domenii. Chiar dacă Brexitul nu s-ar fi întâmplat ar fi existat un deficit de sudori. Brexitul nu face decât să exacerbeze problema", a subliniat purtătorul de cuvânt de la EDF, Andrew Cockcroft.

Pentru a răspunde la această problemă, EDF cheltuie milioane de lire sterline pentru a pregăti noi sudori. Însă pregătirea poate dura până la trei ani în cazul celor care vor să atingă cele mai ridicate standarde profesionale necesare pentru a lucra la o centrală nucleară.