"Credem că cel mai probabil scenariu este cel în care Parlamentul sprijină o moţiune de cenzură şi forţează extinderea Articolului 50 la un anumit moment în octombrie, stabilind condiţiile pentru alegeri generale la finalului lunii noiembrie sau în decembrie", se arată într-o notă adresată clienţilor de ING, potrivit Agerpres.

Probabilitatea declanşării alegerilor şi a întârzierii Brexitului este de 40%. O revocare a Articolului 50 va duce la aprecierea lirei sterline la 1,45 dolari, estimează banca olandeză.

Miercuri, moneda britanică se tranzacţiona 1,2059 dolari, în timp ce un euro era cotat la 92,67 penny.

Citește și: Marea Britanie acordă vize, după Brexit, doar unei categorii de străini. Cine sunt imigranții pe care îi vrea Regatul

Şi Banca Angliei (BoE) avertiza recent că un Brexit fără acord va afecta semnificativ economia şi va duce la o deprecierea suplimentară a lirei sterline.

Temerile privind un "no deal" au făcut ca lira să se deprecieze semnificativ în ultimele săptămâni, moneda britanică ajungând la cel mai scăzut nivel faţă de euro şi dolar din 2017.

Lira ar putea trece printr-o nouă “Black Wednesday”, situație care a făcut Marea Britanie să se retragă din Mecanismul Ratelor de Schimb, în 1992

Totodată, un sondaj realizat de Bloomberg în rândul analiştilor arată că lira sterlină va scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord.

În prezent, există o probabilitate de 30% ca Marea Britanie să se retragă din UE în octombrie fără un acord, conform unui sondaj realizat în rândul a 13 bănci.

Probabilitatera actuală este de trei ori mai ridicată comparativ cu un sondaj efectuat în februarie. Un astfel de deznodământ ar provoca deprecierea lirei sterline cu peste 9%, la 1,10 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimii 34 de ani, potrivit mediei estimărilor analiştilor.

”Se pare că piaţa anticipează un risc în continuă creştere pentru un Brexit fără acord”, a afirmat Luke Hickmore, manager de fonduri la Aberdeen Standard Investments, adăugând că există riscul anticipării tot mai mari a unei crize valutare. Hickmore a spus că lucra în timpul aşa-zisei Black Wednesday din 1992 şi că nu vrea să mai vadă o astfel de situaţie.

Lira sterlină a scăzut cu aproape 10% în săptămâna acelei Black Wednesday din septembrie 1992, când Marea Britanie a fost nevoită să se retragă din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

Lira a scăzut cu aproape 7% de când Marea Britanie a amânat primul termen al Brexitului, de la sfârşitul lunii martie, atingând vineri 1,2140 dolari pe unitate, investitorii anticipând o probabilitate mai mare pentru un Brexit dezordonat după alegerea ca premier a lui Boris Johnson.

Deprecierea lirei sterline la 1,10 dolari pe unitate, într-un scenariu fără acord, ar marca o revenire la un nivel atins ultima oară în timpul aprecierii dolarului, în 1985.