Celebrul chef britanic Jamie Oliver trece prin momente dificile: “A fost o plăcere să vă servesc”
Jamie Oliver
Celebrul chef britanic Jamie Oliver s-a declarat “întristat”, după ce lanțul său de restaurante a intrat sub administrare specială, pas premergător falimentului, scrie BBC.
Grupul său de restaurante - între care Jamie's Italian, Barbecoa și Fifteen, a intrat sub administarea specială a companiei financiare KPMG.
Este vorba despre 25 de restaurante în total, iar 1.300 de angajați sunt în pericolul de a rămâne fără job, dacă lanțul intră în faliment.
“Îmi dau seama cât este de dificil pentru toți. Vreau să mulțumesc tuturor clienților care s-au bucurat de mâncarea noastră și ne-au susținut în ultimii 10 ani. A fost o plăcere să vă servesc”, a spus Jamie Oliver.
Jamie Oliver Holdings, care operează Jamie Oliver Limited și Jamie Oliver Licensing Limited, precum și francizele internaționale vor continua să funcționeze normal. Fifteen Cornwall, care operează de asemenea sub franciză, nu va fi afectat.
Jamie Oliver este cunoscut în întreaga lume, atât pentru emisiunile sale gastronomice și cărțile de bucate, cât și pentru activismul său în domeniul alimentației sănătoase în școli. Cea mai mare victorie a sa a fost introducerea unei taxe pentru produsele care conțin zahăr, după o campanie îndelungată de lobby făcută de celebrul bucătar în Marea Britanie.
Declinul afacerilor lui Jamie Oliver a început în 2017, când cunoscutul bucătar a fost nevoit să închidă șase localuri din lanțul său de restaurante cu specific italian, unul dintre acestea fiind amplasat lângă Catedrala Saint Paul din Londra.
“Situația de pe piață este complicată și, din cauza Brexit-ului, incertitudinile au crescut”, declara atunci Simon Blagden, directorul lanțului de restaurante “Jamie's Italian”.
Mai precis, acesta a dat vina pe Brexit, care a scumpit produsele importate și a condus la scăderea numărului de clienți. Decizia de a închide cele șase restaurante a afectat 120 de angajați, adică 5% din numărul total al celor ce lucrau în cadrul lanțului “Jamie's Italian”.
"Zahărul ar trebui taxat la fel ca tutunul și ca orice altceva care poate distruge vieți"
Regatul Unit a decis, în 2016, introducerea unei taxe pe zahăr, pe care o vor plăti producătorii de băuturi dulci. Discuțiile despre introducerea unei taxe pe zahăr au fost intense și a existat o presiune puternică din partea unor grupuri pentru aprobarea ei. Cel mai vehement în acest sens a fost Jamie Oliver, care a încercat ani de zile să convingă autoritățile de la Londra să excludă zahărul, într-un fel sau altul, din alimentația copiilor.
Jamie Oliver a susținut în repetate rânduri că zahărul este foarte dăunător pentru sănătatea oamenilor, numindu-l "următorul tutun", motiv pentru care ar trebui impozitat la fel ca acesta din urmă. Alimentele pe bază de zahăr pot provoca o criză de sănătate asemănătoare cu cea cauzată de fumat, astfel că ar trebui taxate în același mod ca tutunul, consideră Jamie Oliver.
"Zahărul este sigur următorul rău. Este, fără îndoială, următorul tutun, iar industria ar trebui să fie speriată. Și ar trebui taxat la fel ca tutunul și ca orice altceva care poate distruge vieți", a declarat Jamie Oliver.
Potrivit unor estimări, britanicii consumă, în medie, 238 de lingurițe de zahăr în fiecare săptămână, de multe ori fără să constietizeze că alimentele procesate sunt atât de îndulcite. O treime dintre copiii britanici și două treimi dintre adulți sunt obezi sau supraponderali, iar numărul persoanelor care suferă de diabet s-a dublat în ultimele două decenii.
Zahărul este o problemă la nivel mondial, grupul bancar Credit Suisse trăgând un semnal de alarmă în urmă cu doi ani asupra problemelor de sănătate pe care le provoacă și a poverii financiare pe care aceste probleme o pun pe sistemele medicale din întreagă lume.
Pe acelasi subiect: