Cel puțin 15 catastrofe naturale au fost provocate de modificările climatice, în 2019. Milioane de oameni, strămutați și pagube de miliarde de dolari
Catastrofa naturala, tornada, uragan, schimbari climatice, incalzire globala
Cel puţin 15 catastrofe naturale legate de modificările climatice au provocat în 2019 distrugeri estimate la zeci de miliarde de dolari, potrivit unui ONG britanic.
”Fenomene meteo extreme, alimentate de modificările climatice, au afectat toate continentele populate în 2019, antrenând morţi, deplasarea unor milioane de persoane şi cauzând pagube în valoare de miliarde de dolari”, subliniază ONG-ul britanic Christian Aid într-un studiu publicat vineri și citat de News.ro.
Pe baza compilării unor date disponbile la surse deschise - rapoarte ONU sau ale unor structuri de stat, studii ştiinţifice, presă - ONG-ul întocmeşte o listă cu 15 evenimente - taifunuri, inundaţii, incendii de pădure - care au provocat pagube de peste un miliard de dolari (900 milioane de euro).
Şapte dintre aceste catastrofe au cauzat pagube evaluate la peste zece miliarde de dolari (nouă miliarde de euro), şi anume inundaţiile din nordul Indiei şi taifunul Lekima în China (zece miliarde fiecare), uraganul Dorian în America de Nord (11,4 miliarde de dolari), inundaţiile din iunie şii august în China (12 miliarde), inundaţiile din Midwest şi sudul Statelor Unite (12,5 miliarde), taifunul Hagibis din octombrie în Japonia (15 miliarde) şi incendiile de pădure din California din octombrie-noiembrie (25 de miliarde de dolari).
”Fiecare dintre aceste dezastre are o legătură cu modificările climatice”, relevă autorii.
Astfel, în Argentina şi în Uruguay, unde inundaţii au provocat în ianuarie pagube estimate la 2,5 miliarde de dolari, zonele afectate au înregistrat precipitaţii de cinci ori mai mari decât media, la un an după o gravă secetă. Aceste variaţii se accentuează odată cu încălzirea globală, iar solurile mai secetoase agravează consecinţele în cazul unor ploi puternice.
Alt exemplu, ciclonul Idai, care a devastat al doilea cel mai important oraş din Miozambic în martie, a fost, potrivit oamenilor de ştiinţă, consolidat de creşterea temperaturii Oceanului Indian, iar creşterea nivelului apei a agravat inundaţiile care l-au însoţit.
La fel au stat lucrurile în cazul ciclonului Fani, în India şi în Bangladesh, în mai, unde pagubele au fost evaluate la peste opt miliarde de dolari.
Christian Aid subliniază însă că, ”în niciun fel datele financiare nu oferă o viziune globală” asupra amplorii acestor catastrofe în privinţa consecinşelor asupra populaţiilor.
În ceea ce priveşte bilanţul uman, ONG-ul subliniază că ”imensa majoritate a deceselor a fost cauzată de doar două evenimente” - inundaţiile din nordul Indiei, soldate cu 1.900 de morţi, şi Idai în Mozambic, soldat cu 1.300 de morţi -, insistând asupra faptului că populaţiile cele sărace plătesc preţul cel mai mare în privinţa consecinţelor modificărilor climatice.
”Prin contrast, costurile financiare sunt mai mari în ţările bogate, iar Japonia şi Statele Unite au înregistrat cele mai costisitoare trei evenimente”, se arată în raport.
La jumătatea lui decembrie, asigurătorul elveţian Swiss Re a evaluat, într-o primă estimare anuală, la 140 de miliarde de dolari pierderile economice legate de catastrofele naturale şi dezastrele umane din 2019, mai mici faţă de cele din 2018, estimate la 176 de miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: