Omenirea a pierdut lupta cu încălzirea globală. Una dintre cele mai mari bănci din lume avertizează asupra dezastrului care va urma
Incendii Grecia
Una dintre cele mai mari bănci din lume face previziuni sumbre: Pământul rămâne fără resurse și avertizează că niciun guvern și populația niciunei țări nu sunt pregătite pentru schimbările climatice.
De la 1 august, omenirea trăiește pe datorie până la sfârșitul anului. Adică la această dată, a epuizat toate resursele pe care natura poate să le reînnoiască într-un an, potrivit ONG-ului Global Footprint Network (GFN), ai cărui specialişti afirmă că acest moment istoric se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an.
“În opinia noastră, faptul că resursele Pământului se epuisează mai devreme de la an la an arată că multe companii și guverne nu sunt pregătite în mod adecvat pentru schimbările climatice și nu folosesc eficient resursele naturale”, se arată într-o notă a analiștilor de la HSBC, citată de Business Insider.
Multe bănci au început să includă riscurile climatice în previziunile și analizele de risc pe care le fac și în deciziile pe care le iau. Dar suntem departe de momentul în care toate băncile multinaționale să fie alarmate de schimbările climatice și să includă acest factor în cercetările și previziunile lor.
Pentru a calcula “bugetul” anual al Pământului, GFN ia în calcul cererea pentru resursele naturale – care includ mâncarea, pădurile și produsele marine, precum și modul în care omenirea afectează mediul înconjurător, de la fabrici, la emisiile de dioxid de carbon. Toate aceste elemente combinate oferă o imagine clară a urmelor pe care omenirea le lasă asupra planetei.
La începutul anilor ‘70, cand a început să fie calculată "Ziua Depăşirii”, data la care omenirea a terminat reursele anuale ale Terrei a fost 29 decembrie. În 2017, “Ziua Depăşirii” a fost 3 august.
Banca cu sediul la Londra mai avertizează și asupra fenomenelor extreme care vor apărea în viitor, precum caniculă, incendii de vegetație în zona scandinavă și temperaturi record peste tot în lume.
“Pe măsură ce oamenii de știință cercetează aceste transformări, un lucru este cert – schimbările climatice au devenit vizibile și vor fi din ce în ce mai frecvente și mai severe”, au mai precizat analiștii HSBC.
Iar predicțiile legate de efectele schimbărilor climatice au început să se adeverească. Incendiile de vegetație din ultimii ani au transformat California și contribuie la creșterea tempeaturilor la nivel global. Alte consecințe sunt uraganele mai frecvente și foarte violente, inundațiile catastrofale, topirea calotei glaciare și episoadele tot mai frecvente de temperaturi extreme.
Studii recente au demonstrat că temperatura globală în anul 2100 va fi cu 15% mai ridicată față de cele mai pesimiste previziuni de până acum.
Potrivit HSBC, toate aceste fenomene extreme vor avea costuri economice si sociale severe. “ În ceea ce ne privește, adaptarea la toate aceste schimbări va urca mai sus pe agenda noastră, iar accentul va cădea pe cuantificarea consecințelor”, mai spun analiștii.
Pe acelasi subiect: