Ingrijorare si nervozitate pe pietele financiare. Cresterea economica slaba din Germania a pus pe jar bursele europene VIDEO
Bursele europene au scazut astazi, dupa ce Germania a anuntat o brusca incetinere a cresterii economice in trimestrul al doilea. In plus, finantistii asteapta cu infrigurate rezultatul summitului de la Paris dintre Sarkozy-Merkel.
Dupa trei sedinte incurajatoare, in care au fost recuperate masiv pierderile de saptamana trecuta, astazi pietele financiare s-au lasat din noua prada temerilor si fluctuatiilor. Bursele europene au inregistrat scaderi substantiale, dupa ce Germania - motor al economiei de pe continent - a anuntat o franare brutala a cresterii: 0,1 la suta in al doilea trimestru, in timp ce economistii mizau pe 0,5.
Mai mult, pietele asteapta coerenta si actiuni concrete care sa puna stavila crizei datoriilor de stat. Iar intalnirea Merkel-Sarkozy ar urma sa mai limpezeasca chestiunile legate de guvernanta in zona euro.
Premisele nu sunt insa tocmai favorabile, dupa ce Angela Merkel a dat de inteles ca nu-i surade perspectiva euro-obligatiunilor, promovate intens de Spania, Italia, dar si Franta. Aceste obligatiuni emise direct de Uniunea Europeana ar antrena insa dobanzi si fiscalitate comune.
"Euro-obligatiunile nu sunt o solutie, pentru ca ar pedepsi tocmai tarile care si-au facut temele, cu economii puternice, precum Germania, care se bucura de un rating de creditare bun si se imprumuta cu dobanzi mici”, explica Philipp Roesler, ministrul german al economiei.
Analistii sustin ca este nevoie de o politica economica si fiscala comuna, unitate si consecventa catre un tel care trebuie sa fie "Statele Unite ale Zonei euro".
Insa, stransa cu usa de o opinie publica tot mai ostila, Angela Merkel a refuzat pana acum ceea ce pare a fi singurul medicament capabil sa salveze moneda euro si Europa: o responsabilitate comuna pentru datoria publica si renuntarea la suveranitate in privinta politicilor bugetare.
Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,1% in trimestrul al doilea, de la 1,3% in primele trei luni, generand pesimism in piata privind situatia din zona euro ca intreg.
Pe acelasi subiect: