Germania spune nu "colectivizării" datoriilor din zona euro. Ce solutii au autoritatile de la Berlin
Germania ramane impotriva "colectivizarii" datoriilor statelor din zona euro, iar infiintarea unor obligatiuni comune este imposibila atata timp cat statele deruleaza politici economice separate, a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.
Presiunile asupra liderilor politici din zona euro se intensifica pentru o abordare mai radicala a crizei datoriilor suverane, inaintea unei intalniri, programata marti, a cancelarului german, Angela Merkel, si presedintelui francez, Nicolas Sarkozy.
Ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, a reluat apelurile pentru lansarea unei emisiuni comune de obligatiuni pentru statele din zona euro. "Ramane in vigoare: nu va fi nicio colectivizare a datoriei si nu va exista sprijin nelimitat. Exista anumite mecanisme de suport pe care le dezvoltam in continuare, insotite de conditii stricte. Tarile membre care au nevoie de solidaritatea noastra trebuie sa-si reduca deficitele si sa-si reformeze economiile", a spus Schaeuble, intr-un interviu pentru Der Spiegel.
Potrivit revistei germane, ministrul a exclus emisiunea de obligatiuni comune ale zonei euro, daca nu sunt eliminate mai multe piedici. "Exclud lansarea de obligatiuni comune, atata timp cat statele membre deruleaza propriile politici fiscale si avem nevoie de dobanzi diferite, astfel incat sa existe posibilitati de stimulare si sanctiuni, pentru a forta solidaritatea fiscala. Fara aceasta solidaritate nu exista fundamente pentru o moneda comuna", a afirmat el.
Tremonti a reluat, sambata, propuneri, respinse in trecut de Berlin si Paris, pentru crearea de obligatiuni comune ale zonei euro, prin care datoria individuala a guvernelor va deveni o povara comuna.
Omologul sau britanic, George Osborne, sustinator al unei integrari fiscale mai ample a zonei euro, a declarat ca ar fi nevoie chiar de o uniune fiscala directa. Marea Britanie nu este, insa, membra a zonei euro.
Citeste
SUA invata lectia japoneza. Ce greseli nu trebuie sa repete America