Cel mai dificil an de la Al Doilea Razboi Mondial. PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 7,5% si moneda a pierdut 50% din valoare, pe fondul tensiunilor militare din estul tarii
Kiev, Ucraina
Ucraina a parcurs in 2014 cel mai dificil an de la Al Doilea Razboi Mondial, cu razboi cu separatistii rusi in estul tarii si o criza economica fara precedent, a afirmat marti presedintele bancii centrale, Valeria Gontareva, intr-o conferinta de presa de bilant.
"Cu o contractie a PIB de 7,5% si devalorizarea monedei cu 50%, tara noastra nu a mai avut un an atat de dificil de la Al Doilea Razboi Mondial", a spus Gontareva.
Premierul Arseni Iateniuk a afirmat la randul sau, intr-o conferinta de presa separata, ca provocarile economice sunt legate de agresiunea militara rusa impotriva Ucrainei.
Dupa ce a pierdut Peninsula Crimeea, anexata in luna martie de Rusia, Ucraina se confrunta de opt luni cu revolta separatistilor pro-rusi in estul tarii, unde si-au pierdut viata peste 4.700 de oameni.
Gontareva a precizat ca rata inflatiei a atins in noiembrie 21%, iar rezervele bancii centrale, in aur si valuta, au scazut rapid.
Intrebata despre devalorizarea rublei, Gontareva a spus ca se bucura in calitate de cetatean al Ucrainei. "Nu pot sa ma bucur si in calitate de sefa a bancii centrale, avand in vedere ca Rusia ramane unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Ucrainei, iar devalorizarea rublei are o influenta negativa asupra grivnei", a spus ea.
Iateniuk a aratat ca schimburile comerciale dintre Ucraina si Rusia au scazut la jumatate si ca Rusia nu va mai fi in curand unul dintre principalii parteneri ai statului ucrainean.
"Cred ca ce s-a intamplat in 2014 nu se va mai repeta vreodata, fara indoiala abordam anul 2015 cu optimism", a asigurat Gontareva.
Ea a indicat ca previziunile referitoare la inflatie pentru 2015 au fost revizuite in crestere de la 12%-15% la 17%-18%, pentru a tine cont de majorarea preconizata a tarifelor la gaze si electricitate, una dintre masurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar solicitate de FMI.
Deputatii ucraineni au aprobat luni un buget de austeritate esential pentru acordul de finantare din partea FMI, a carui delegatie va reveni in Ucraina pe 8 ianuarie.
Cheltuielile pentru aparare si securitate vor creste totusi de cinci ori, la 5% din PIB, de la 1% din PIB, la 90 de miliarde de grvine (3,8 miliarde euro). in schimb, mai multe tipuri de ajutoare sociale vor fi eliminate.
Pe acelasi subiect: