Actualul director general al Alibaba, Daniel Zhang, îl va înlocui în funcţia de preşedinte şi va păstra şi funcţia de director general, scrie Agerpres.

Jack Ma, care a împlinit luni 54 de ani, a renunţat în 2013 la poziţia de director general al Alibaba. Zhang, în vârstă de 46 de ani, este în această funcţie din 2015 şi este cunoscut ca arhitectul "Zilei Celibatarilor", cea mai importantă zi de cumpărături online, care se sărbătoreşte în China în fiecare an la 11 noiembrie.

În China, legătura dintre oamenii singuri şi această zi de 11 noiembrie (11.11) este dată de cifra "1", care face trimitere la singurătate, iar sărbătoarea este un fel de replică la adresa Valentine's Day. Burlacii chinezi obişnuiesc să organizeze petreceri în această zi, pretext folosit pentru a-şi căuta un partener sau o parteneră.

Jack Ma, este unul din cei mai bogaţi oameni din China, cu o avere netă de 36,6 miliarde de dolari, conform revistei Forbes. Compania are peste 66.000 de angajaţi cu normă întreagă şi o capitalizare bursieră de aproximativ 420 miliarde de dolari.

Fost profesor de engleză, Jack Ma a înfiinţat Alibaba în 1999, veniturile companiei ajungând în trimestrul doi la 80,9 miliarde de yuani (11,8 miliarde de dolari), în creştere cu 61% faţă de anul trecut. Într-o scrisoare deschisă, Jack Ma a anunţat că va reveni în domeniul educaţiei.

"Profesorii întotdeauna vor ca elevii lor să îi depăşească, astfel că un gest responsabil care poate fi făcut pentru mine şi pentru companie este să fie lăsaţi oameni mai tineri şi mai talentaţi să preia poziţiile de conducere", a afirmat el la aniversarea vârstei de 54 de ani.

Ma va rămâne director în board-ul Alibaba până la adunarea generală a acţionarilor din 2020.

"Lumea este mare, iar eu sunt încă tânăr, astfel că vreau să încerc lucruri noi", a afirmat Ma, care a precizat că vrea să fie în continuare partener fondator.

Gigantul chinez Alibaba Group a atras, în 2014, 21,8 miliarde de dolari din vânzarea a 320,1 milioane de actiuni în cadrul ofertei publice inițiale pe bursa din New York, cea mai mare sumă obținută vreodată la o listare a unei companii pe bursa americană.

In urma listării, grupul asiatic era evaluat la 167,6 miliarde de dolari. În iunie 2018, depășise o capitalizare de 500 de miliarde de dolari.

Gigantul chinez acoperă aproape 80% din vanzarile online din China și a pătruns masiv și în restul, lumii, făcând concurență acerbă rivalului american Amazon, care are însă o valoare de piață dublă.