Europenii care se îmbogățesc de la o lună la alta. Dețin cel mai mare fond suveran din lume, care depășește 1 trilion de dolari
Coroane norvegiene
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, cu active de peste 1.100 miliarde de dolari, a anunţat că a înregistrat un randament de 1,6% în trimestrul trei din 2019, de pe urma investiţiilor.
În perioada iulie-septembrie 2019, fondul gestionat de Banca Centrală a Norvegiei a câştigat 236 miliarde coroane norvegiene (25,55 miliarde dolari),
"Investiţii în acţiuni şi titluri de valoare cu venit fix au înregistrat un nou trimestru cu randamente pozitive. Vedem în special o contribuţie pozitivă de pe urma acţiunilor din America de Nord", a afirmat directorul general al Fondului suveran de investiţii al Norvegiei, Yngve Slyngstad.
Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Miercuri, Yngve Slyngstad a anunţat că nu intenţionează să investească în mult aşteptata Oferta Publică Iniţială (IPO) a Saudi Aramco.
Pe plan global, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine acţiuni în peste 9.000 de companii, cel mai mari participaţii fiind în Microsoft, Apple, Nestle, Alphabet şi Amazon.
Norvegia strânge banii pe care îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol într-un fond suveran, care a a atins, în 2017, valoarea de 1 trilion de dolari, pentru prima dată de la înființarea lui, în anii ’90.
Astfel, teoretic, fiecare din cei 5,3 milioane de cetățeni ai Norvegiei deține 200.000 de dolari în fondul suveran, care ar urma să finanțeze bunăstarea țării atunci când resursele de petrol se vor termina.
Valoarea fondului a crescut de 13 ori, începând din 2002 și până în prezent. La început, a investit doar în obligațiuni guvernamentale, însă în prezent 65% din deținerile sale sunt actiuni la diverse companii. Acțiunile deținute de fondul suveran norvegian în cele aproape 9.000 de companii reprezintă 1,3% din acțiunile existente în întreaga lume și 2,3% din cele europene.
Pe acelasi subiect: