Europenii care dețin 200.000 de dolari de fiecare au devenit și mai bogați. Fondul suveran al țării a obținut câștiguri record în T1
Oslo, Norvegia
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat, vineri, că a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un randament record de pe urma investiţiilor sale, graţie creşterii acţiunilor companiilor din sectorul tehnologiei, transmite Reuters.
Fondul este cel mai mare fond suveran de investiţii din lume și deţine active de peste 1.100 miliarde de dolari, scrie Agerpres.
Fondul gestionat de Banca Centrală a Norvegiei a informat că, în primele trei luni ale acestui an, a câştigat 738 miliarde coroane norvegiene (84,15 miliarde dolari), cea mai mare sumă pe care a câştigat-o vreodată în cursul unui singur trimestru.
"Primul trimestru a fost unul excepţional de bun", a declarat directorul acestui fond, Yngve Slyngstad.
Cea mai mare contribuţie la randamentul înregistrat de fondul suveran de investiţii al Norvegiei, în primul trimestru, a venit de pe urma participaţiei deţinute la grupul informatic american Apple Inc, urmată de participaţiile deţinute la Microsoft şi Amazon.
În schimb, investiţiile care au avut cele mai semnificative contribuţii negative au fost cele în compania farmaceutică AbbVie, banca Swedbank şi firma de servicii pentru consumatori CVS Health.
În total, cinci dintre cele mai mari 10 pachete de acţiuni deţinute de fondul norvegian sunt la companii americane din sectorul tehnologiei, iar primele trei participaţii sunt la Apple, Microsoft şi Alphabet.
Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze.
Norvegia strânge banii pe care îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol într-un fond suveran, care a a atins, în 2017, valoarea de 1 trilion de dolari, pentru prima data de la înființarea lui, în anii ’90.
Astfel, teoretic, fiecare din cei 5,3 milioane de cetățeni ai Norvegiei deține aproape 200.000 de dolari în fondul suveran, care ar urma să finanțeze bunăstarea țării atunci când resursele de petrol se vor termina.
Valoarea fondului a crescut de 13 ori, începând din 2002 și până în prezent. La început, a investit doar în obligațiuni guvernamentale, însă în prezent 65% din deținerile sale sunt actiuni la diverse companii. Acțiunile deținute de fondul suveran norvegian în cele aproape 9.000 de companii reprezintă 1,3% din acțiunile existente în întreaga lume și 2,3% din cele europene.
Pe acelasi subiect: