Prabusirea Rusiei trage dupa ea intreaga Europa. "Tarile din imediata apropiere vor resimti din plin loviturile venite de la Moscova"

"Optimistii care in martie au crezut ca totul va fi in regula pana la urma inteleg acum ca nimic nu va fi bine. Cei mai bogati oameni din Rusia au o perceptie negativa asupa acestei situatii, dar nu au instrumentele necesare pentru a inversa mersul lucrurilor", a afirmat Stanislav Belkovski, analist la Institute for National Strategy din Moscova. 

Leonid Mikhelson a pierdut cea mai mare suma dintre cei 20, si anume 8,7 miliarde de dolari, de la inceputul anului pana in prezent, potrivit Bloomberg.  El este directorul general executiv al Novatek, al doilea mare producator de gaz natural din Rusia, si are o avere estimata la 9,2 miliarde de dolari. 

In topul celor mai mari pierderi, Mikhelson este urmat de Gennady Timchenko, care detine 23,5% dintre actiuni la Novatek si a carui avere a scazut cu 7,8 miliarde de la inceputul anului.

Pe locul trei se situeaza Vladimir Lisin, presedinte si actionar majoritar al producatorului de otel Novolipetsk Steel, care a pierdut 7,5 miliarde de dolari dupa ce actiunile companiei au coborat cu 42%. 

De asemenea, averea celui mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, a fost afectata de scaderea cu 58% a actiunilor MegaFon, al doilea mare operator de telefonie mobila din Rusia, la care Usmanov detine o participatie de 20%. Astfel, el a pierdut 6,8 miliarde de dolari in acest an. 

Cei mai bogati 20 de oameni din Rusia detin impreuna o avere in valoare de 174 de miliarde de dolari. 

In martie, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au decis sa limiteze accesul companiilor din Rusia la finantare, dupa anexarea Peninsulei Crimeea. Ulterior, scaderea pretului petrolului si deprecierea constanta a rublei au contribuit la accentuarea problemelor economice din Rusia. 

Moneda rusa s-a depreciat cu 50% fata de nivelul atins la sfarsitul lunii iunie, iar pretul petrolului Brent a coborat sub 60 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din 2009 pana in prezent, dupa ce OPEC a anuntat ca nu va reduce productia, in pofida cererii slabe. 

In acest context, in noaptea de luni spre marti, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de politica monetara de la 10,5% la 17%. In aceste conditii, indicele bursier RTS a coborat la cel mai scazut nivel din martie 2009.