Senatul a adoptat cu o majoritate confortabilă (84 voturi pentru şi 10 împotrivă) proiectul susţinut de ambele tabere politice, după acordul obţinut săptămâna trecută de democraţii şi republicanii din Senat cu Casa Albă.

Textul legii, adoptat deja de Camera Reprezentanţilor, în care Partidul Democrat deţine majoritatea, a trecut astfel miercuri şi de Senatul controlat de republicani şi urmează doar să fie ratificat de liderul de la Casa Albă. Ceea ce ar trebui să fie doar o formalitate.

Preşedintele Donald Trump trebuie să semneze textul miercuri înaintea orei locale 23:59 pentru a se evita "shutdown"-ul deoarece anul fiscal 2021 începe tehnic la 1 octombrie, potrivit Agerpres.

Această nouă lege oferă finanţare pentru guvernul federal până la 11 decembrie, după alegerile prezidenţiale care au loc pe 3 noiembrie.

În ultimii ani, economia SUA a intrat de mai multe ori în ”shutdown”, ceea ce inseamnă că Guvernul nu are cu ce-și plăti angajații și majoritatea instituțiilor publice și închid.

De la instalarea lui Trump la Casa Albă, în ianuarie 2017, Statele Unite au fost paralizate parţial de două ”shutdown”-uri, dintre care unul a fost cel mai îndelungat din istoria ţării, când unii bugetari nu au muncit 35 de zile, la sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019.

Anterior, guvernul Statelor Unite a fost nevoit să se închidă din lipsă de fonduri în octombrie 2013, cu Barack Obama la Casa Albă, o pauză care a durat 16 zile.