Analiză: Un sfert dintre lucrătorii europeni vor fi afectați de măsurile impuse pentru combaterea coronavirusului. Șomajul s-ar putea dubla în următoarele luni
Somaj, joburi
Aproximativ 60 de milioane de lucrători europeni vor avea locurile de muncă afectate de măsurile de izolare impuse de majoritatea ţărilor europene, de la scăderea salariilor şi până la concedieri, indică un studiu publicat marţi Institutul Global McKinsey (MGI).
Pandemia de coronavirus ar putea ''aproape să dubleze rata şomajului european în următoarele luni'', estimează grupul de consultanţă american. Potrivit acestuia, evoluţia situaţiei pe piaţa forţei de muncă va depinde de ''eficienţa răspunsului sănătăţii publice'' la coronavirus.
MGI a simulat două scenarii. Într-un caz, cel mai optimist, virusul este ţinut sub control în două sau trei luni, ceea ce ar limita creşterea ratei şomajului până la 7,6% în 2020, înainte de a reveni la un nivel anterior crizei (6,3% în noiembrie 2019 în Uniunea Europeană cu 28 de ţări membre, care fac obiectul studiului McKinsey) la finalul anului 2021.
Scenariul pesimist se bazează pe ipoteza eşecului eforturilor de limitare a răspândirii coronavirusului şi pe continuarea măsurilor de distanţare socială pe parcursul verii, ''ceea ce ar agrava impactul'' economic şi ar putea duce la o rată a şomajului în UE-28 de până la 11,2% în 2021, fără certitudinea că nivelul din 2019 va putea fi atins înainte de 2024.
De asemenea, studiul MGI prognozează că sunt ameninţate aproape trei sferturi din locurile de muncă din sectorul HoReCa din UE-28, ceea ce înseamnă 8,4 milioane de locuri de muncă.
Comisia Europeană a prezentat miercuri o foaie de parcurs conform căreia restricţiile impuse în statele UE pentru stoparea răspândirii noului coronavirus au fost necesare, dar ele au venit cu un preţ economic enorm şi nu pot dura la infinit, însă înaintea ridicării lor este nevoie să fie îndeplinite criteriile epidemiologice, să se asigure o capacitate suficientă a sistemului sanitar pentru a trata bolnavii şi o testare extinsă a populaţiei.
Executivul UE a mai recomandat ca eforturile de prevenire a răspândirii virusului să fie continuate prin campanii de sensibilizare care să încurajeze populaţia să menţină practicile solide de igienă şi distanţarea socială.
Pe acelasi subiect: