Cea mai mare economie a Europei, foarte aproape de o contracție: “Aşa ceva se întâmplă foarte rar”
Germania
Randamentele obligaţiunilor germane pe 10 ani au intrat vineri în teritoriu negativ, pentru prima dată din octombrie 2006, după ce datele au arătat o contractare a producţiei industriale pentru a treia lună consecutiv, transmite Reuters.
Dobânzile la care se împrumută de pe piaţă Germania au scăzut cu trei puncte de bază, ajungând la minus 0,001%, după publicarea unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit care arată că indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor din Germania, a scăzut la 51,5 puncte în martie, cel mai redus nivel din iunie 2013.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei, scrie Agerpres.
"Povestea din spatele declinului nu reprezintă o surpriză majoră. Dar amploarea declinului este importantă. Aşa ceva se întâmplă foarte rar, iar surpriza contează cel mai mult pe pieţe", a apreciat analistul Antoine Bouvet, de la Mizuho, care a adăugat că nu este surprins de evoluţia randamentelor obligaţiunilor germane pe zece ani.
În 21 octombrie 2016, randamentele obligaţiunilor germane pe zece ani au atins nivelul zero, după ce Consiliul guvernatorilor BCE a confirmat achiziţiile lunare masive de active, pentru a ţine sub control inflaţia şi a stimula expansiunea zonei euro.
Vineri, randamentele obligaţiunilor pe zece ani din Franţa şi Spania au scăzut de asemenea, pe fondul temerilor privind încetinirea economiei pe plan global.
Şi indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra vineri un declin de 0,6%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în timp ce la Paris şi Londra indicii bursieri înregistrau scăderi de 0,8%.
Analiştii avertizează că avântul PIB-ului Germaniei ar urma să încetinească deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit.
Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.
Pe acelasi subiect: