Populatia Germaniei se ridica la 82,2 milioane de locuitori la sfarsitul anului trecut, ceea ce reprezinta o crestere 1,2%, adica aproximativ 978.000 mai multi locuitori in comparatie cu 2014.

Aceasta este "cea mai mare crestere a populatiei din Germania de dupa 1992, cand s-a inregistrat o crestere cu 700.000 de persoane", a precizat institutul intr-un comunicat.

Aproximativ 8,7 milioane de cetateni straini traiau in Germania la sfarsitul lui 2015, o crestere de 14,7%, si 73,5 milioane de germani, o scadere de 0,2%.

Fara sosirea masiva de refugiati, majoritatea veniti din Siria, Irak sau Afganistan, populatia Germaniei ar fi scazut, subliniaza institutul.

Germania, care se confrunta cu imbatranirea populatiei si o natalitate scazuta, a inregistrat cu 188.000 de decese mai mult decat nasteri. Deficitul de nasteri s-a acutizat si mai mult in raport cu 2014, cand numarul acestora se ridica la 153.000.

Dezbaterea interna cu privire la beneficiile si inconvenientele migratiei s-a amplificat in urma cresterii numarului de atacuri violente comise asupra civililor in Germania, o parte dintre acestea fiind revendicate de militanti ai gruparii Stat Islamic (SI).

Anul viitor urmeaza sa aiba loc alegeri, iar unii politicieni germani sustin ca afluxul de migranti va permite sa fie depasita deficienta de mana de lucru, in conditiile imbatranirii populatiei si a reducerii ratei de natalitate. Altii atentioneaza ca un numar atat de mare de migranti, multi dintre ele cu probleme in ceea ce priveste cunoasterea limbii germane, va constitui o grea povara pentru serviciile sociale ale statului.

In toate cele 16 landuri ale Germaniei s-a inregistrat o crestere a populatiei, in conditiile in care solicitantii de azil sunt raspanditi pe intreg teritoriul german.