Cea mai mare economie a Americii Latine este în faliment, anunță președintele: ”Nu pot face nimic. Aş vrea să reduc impozitele, dar avem acest virus alimentat de presă”
Jair Bolsonaro
"Brazilia este în faliment. Nu pot face nimic", a declarat marţi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, atribuind criza economică "acestui virus alimentat de presă", într-un moment în care ajutoarele care au salvat milioane de persoane de sărăcie au încetat, scrie AFP.
"Brazilia este în faliment. Nu pot face nimic. Aş vrea să schimb grila de reducere a impozitelor, însă avem acest virus alimentat de presă, această presă lipsită de interes", a declarat Bolsonaro răspunzându-i unui susţinător care l-a salutat în faţa reşedinţei sale oficiale din Brasilia, scrie Agerpres.
Preşedintele brazilian s-a referit la reforma pentru majorarea nivelului de venituri care să fie scutite de impozite, promisiune de campanie a lui Bolsonaro, ajuns la putere cu un program economic liberal.
Pentru Bolsonaro, prăbuşirea economică a Braziliei este legată de restricţiile impuse de guvernatori pentru a combate pandemia de coronavirus, care a ucis deja aproape 198.000 de persoane în această ţară.
În iulie anul trecut, însuși preşedintele brazilian a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a cărui gravitate nu a încetat să o minimalizeze de la începutul pandemiei.
Bolsonaro a câştigat popularitate datorită ajutorului de urgenţă acordat timp de nouă luni pentru 68 de milioane de brazilieni, o treime din populaţia ţării.
Însă luna aceasta ajutoarele au încetat, sub presiunea pieţelor îngrijorate de nivelul ridicat al deficitului şi datoriei Braziliei, care ar putea să o aducă "pe marginea unei prăpastii sociale", potrivit directorului Centrului de politică socială al Fundaţiei Getulio Vargas, Marcelo Neri.
În acest timp, numărul de contaminări şi de decese cauzate de COVID-19 continuă să crească în Brazilia. În ultimele 24 de ore, gigantul sud-american a înregistrat 1.171 de decese şi aproape 60.000 de noi contaminări, cifre ce ar urma să crească în următoarele săptămâni din cauza întâlnirilor în număr mare care au avut loc în timpul sărbătorilor de iarnă, potrivit specialiştilor.
Pe acelasi subiect: