Pe langa conturi in banci din strainatate, Ghaddafi mai detine si proprietati si actiuni la diferite companii multinationale.

Multe dintre depuneri au fost facute de banca centrala a Libiei si de Autoritatea de Investitii libiana intr-un cont care, insa, ar fi fost folosit de familia lui Ghaddafi ca si un cont privat.

Sume importante de bani sunt, in continuare, la dispozitia membrilor familiei fostului dictator, sume care ar putea fi folosite pentru reconstructia Libiei. Acesti bani se gasesc, cel mai probabil, in statele vecine, cum ar fi Algeria, tari in care s-au refugiat sotia lui Ghaddafi, o parte din copii si nepotii. Se spune ca membrii familiei au luat cu ei si lingouri de aur.

Doar in Marea Britanie, familia lui Ghaddafi a detinut o proprietate de 11 milioane de lire sterline in Hampstead, in nordul Londrei, si o serie de magazine si birouri in centrul capitalei britanice. Casa era folosita de fiul dicatorului, Saif al-Islam Gaddafi, inainte de inceperea revoltelor din Libia, din martie. Casa, cu piscina si cinematograf privat, a fost achizitionata in 2009, iar acum nu se stie ce se va intampla cu ea.

Familia Ghaddafi mai avea o resedinta in Londra, pe Oxford Street, si un birou in centrul orasului, vis-à-vis de Banca Angliei.

In Spania, Ghaddafi avea o proprietate care se intindea pe 7 hectare in Costa del Sol, Andaluzia, cumparata in 1995. Pe terenul respectiv, Banca Libiei incepuse constructia unui teren de golf si a 2.000 de locuinte. Dictatorul mai avea o proprietate si in New Jersey.

Guvernul libian mai avea, totodata, depozite de 12 miliarde de lire sterline in bancile britanice, conturi blocate de autoritati. De asemenea, conturile din America, in valoare de 20 de miliarde de lire, au fost blocate la inceputul anului, precum si cele din Italia (6 miliarde de lire), Canada (2,4 miliarde), Austria (1,66 miliarde) si Elvetia (680 de milioane de lire sterline).

Printre companiile la care Ghaddafi avea actiuni, prin intermediul bancii centrale libiene, se numara si Pearson Plc, editorul ziarului financiar Financial Times.

Ghaddafi mai detinea 7,5% din actiunile clubului de fotbal Juventus Torino, 2% din Finmeccanica, cea mai mare companie de aparare din Italia si 4% din UniCredit, cea mai mare banca italiana.

Citeste si:

In anii ’80, schimburile comerciale dintre Bucuresti si Tripoli ajusesera la 1 mld. de euro. Pe urmele lui Ghaddafi in Romania lui Ceausescu VIDEO

Muammar Ghaddafi a devenit istorie. Ciudateniile unuia dintre cei mai temuti dictatori ai lumii VIDEO