Cea mai bogată țară din Europa își revizuiește parteneriatul cu UE. Ce vrea să obțină Bruxellesul de la Berna
Lucerna, Elvetia
Guvernul federal elveţian a anunţat că va aştepta rezultatul consultărilor politice suplimentare asupra proiectului de tratat care stabileşte relaţiile cu UE, ignorând astfel ultimatumul dat de cel mai mare partener comercial al Elveţiei, transmite Reuters.
UE declarase că Elveţia poate fi supusă sancţiunilor dacă nu semnează cel mai târziu vineri, 7 decembrie, tratatul privind relaţiile bilaterale, scrie Agerpres.
Cabinetul elveţian a menţionat într-o declaraţie că cea mai mare parte a documentului - negociat timp de peste patru ani - este în interesul Elveţiei, dar că se va abţine de la a-l semna acum date fiind unele diferenţe de opinie încă existente.
Uniunea Europeană a încercat să dilueze regulile pieţei de muncă elveţiene care protejează salariile locale ridicate, provocând furia sindicatelor.
Atât stânga tradiţional proeuropeană, cât şi extrema dreaptă anti-UE din Elveţia susţin că tratatul încalcă prea mult suveranitatea ţării, lăsând coaliţia guvernamentală cvadripartită lipsită de majoritate pentru a aproba 'cartoful fierbinte' politic înaintea alegerilor de anul viitor.
Discuţiile sunt complicate de negocierile dificile între Londra şi UE privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar, Comisia Europeană fiind reticentă în a manifesta indulgenţă faţă de Elveţia de teamă să nu ofere muniţie susţinătorilor Brexit-ului.
Unii elveţieni doresc, de asemenea, să vadă ce poate obţine Londra pentru sine, înainte ca Elveţia să semneze propriul acord cu UE, adaugă Reuters.
Libera circulație a muncitorilor, una dintre probleme
Elveția are încheiat cu UE un acrod de liberă circulație a lucrătorilor – care se aplică și românilor și bulgarilor din 2009, dar care a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani, din cauza afluxului de muncitori europeni în Țara Cantoanelor.
În cazul românilor și bulgarilor, restricțiile pe piața muncii au fost ridicate complet în 2016, dar au fost reintroduse în 2017, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii. Guvernul federal din Elveţia a decis, în aprilie, prelungirea cu un an a acestor restricţii.
Este a doua oară când Elveția impune restricții pentru muncitorii din cele două țări. Conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind liberă circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.
Perioada de menținere a restricțiilor pe piață muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, dată de la care Elveția a liberalizat circulația lucrătorilor români și bulgari.
Conform Protocolului amintit însă, în cazul în care fluxul de lucrători români și bulgari depășește cu 10% media ultimilor trei ani, la dată de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la dată de 1 iunie 2018, guvernul elvețian poate activă o clauză de salvgardare prin care să limiteze eliberarea de noi permise.
Măsura poate fi prelungită cel mult până în mai 2019.
Pe acelasi subiect: