"Aceasta decizie constituie o alerta care nu ar trebui nici dramatizata, nici subestimata", a declarat Fillon intr-o conferinta de presa convocata pentru a discuta retrogradarea anuntata vineri seara de S&P, potrivit The Telegraph.

Agentia a redus ratingurile a noua tari din zona euro, inclusiv Franta si Austria, care aveau calificativ AAA, si a modificat perspectiva la negativa pentru alte trei state cu rating maxim, respectiv Olanda, Finlanda si Luxembuurg. Doar Germania a ramas neatinsa de raportul S&P.

Francois Fillon sustine ca masurile de reducere a deficitului bugetar si datoriei de stat aplicate pana acum de guvernul francez sunt suficiente, insa a indicat ca este pregatit sa faca noi ajustari daca va fi necesar.

Retrogradarea Frantei este o lovitura pentru administratia Nicolas Sarkozy, dupa ce presedintele a afirmat de mai multe ori ca pastrarea ratingului AAA reprezinta una dintre prioritatile finalului de mandat. Sarkozy a adoptat doua pachete de austeritate in incercarea de a mentine ratingul, dar a promis ca guvernul nu va mai lua in acest an noi masuri de austeritate.

Fillon a criticat momentul la care a fost anuntata decizia S&P, notand ca agentia a ales o perioada in care masurile anticriza ale zonei euro au inceput sa dea roade. Premierul francez s-a referit probabil la emisiunile de obligatiuni efectuate cu succes joi si vineri de Spania si Italia, care au atras cerere substantiala la dobanzi in scadere puternica.

El a subliniat ca "Franta este o tara sigura", in care investitorii au incredere. "Agentiile de rating sunt barometre folositoare, dar nu hotarasc politicile Frantei", a adaugat prim-ministrul.

Franta a avut rating triplu A de la S&P din 1975.