''Am obţinut un rezultat just şi rezonabil care corespunde principiilor noastre'', a declarat Barnier într-o conferinţă de presă, la scurt timp după anunţarea acordului cu Regatul Unit.

Potrivit lui Michel Barnier, premierul britanic Boris Johnson s-a declarat încrezător în capacitatea sa de a obţine sprijinul parlamentului de la Londra, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat optimist. El a apreciat că ''un acord este întotdeauna mai bun decât niciun acord'' şi a dat asigurări că nu ar accepta niciodată un acord dacă acesta ''nu ar fi OK pentru Uniunea Europeană şi pentru Irlanda''.

Boris Johnson a anunţat joi dimineaţa pe Twitter că s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit cu Uniunea Europeană, cu câteva ore înainte de un summit european a cărui agendă este dominată de retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 octombrie.

Johnson a făcut apel totodată la deputaţii britanici să aprobe acest acord în cadrul unei şedinţe extraordinare, sâmbătă, pentru a se putea concentra apoi "asupra altor priorităţi cum sunt costul vieţii, sistemul de sănătate, criminalitatea şi mediul".

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat într-o scrisoare că va recomanda liderilor celor 27 să aprobe acest acord, adăugând că "este timpul" să se finalizeze procesul de divorţ şi să se treacă în cel mai scurt timp posibil la negocierile consacrate viitorului parteneriat dintre UE şi Marea Britanie.

În schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat în parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, şi-a reafirmat joi opoziţia faţă de acordul negociat între Londra şi UE, ceea ce face foarte nesigură adoptarea lui de către deputaţi.

Ce prevede noul acord

Compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE şi Regatul Unit - prin modificarea protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord - prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit.

Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinaţie finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE.

Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, precum şi nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană.

Normele UE se vor aplica în continuare în Irlanda de Nord

Irlanda de Nord va putea să beneficieze de viitoarele acorduri comerciale pe care le va încheia guvernul britanic. Dacă bunurile achiziţionate în baza acestor acorduri nu ajung în Irlanda sau în restul pieţei unice europene, asupra lor vor fi percepute numai taxe vamale britanice.

Dar acordul mai prevede că, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în document. Dacă votul va fi favorabil, acest sistem va fi prelungit pentru încă patru ani. În cazul unui vot negativ, va exista o perioadă tranzitorie de doi ani în care cele două părţi vor trebui să găsească o soluţie pentru a evita apariţia unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Spre deosebire de soluţia de ''backstop'' din precedentul acord, respins de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între UE şi Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanţială făcută de europeni.

După cum a explicat la o conferinţă de presă negociatorul şef european pentru Brexit, Michel Barnier, sarcina aplicării regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord va reveni autorităţilor britanice.

Bruxellesul şi Londra au reuşit de asemenea să rezolve chestiunea TVA-ului, problemă ce rămăsese ultimul obstacol în calea acordului.

Noul protocol va intra în vigoare imediat după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, convenită să se termine în decembrie 2020, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani.

Această nouă înţelegere mai trebuie aprobată şi de legislativul britanic, printr-un vot prevăzut pentru sâmbătă, al cărui rezultat este incert.