Ce se întâmplă în cazul prăbușirii lirei turcești cu 40%. Unul dintre cei mai mari investitori internaţionali în Turcia a făcut teste interne
Lire turcesti
Unul dintre cei mai mari investitori internaţionali în Turcia, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a efectuat teste interne de stres cu privire la o prăbuşire cu 40% a lirei turceşti, au declarat surse interne pentru Reuters.
De la începutul acestui an, moneda turcească a înregistrat însă o depreciere mai amplă, scrie Agerpres.
Potrivit surselor, acest exerciţiu intern a ajuns la concluzia că BERD ar putea face faţă unei prăbuşiri de 40% a lirei turceşti, chiar dacă ar înregistra pierderi.
"Ar fi o situaţie serioasă, dar nu ar ameninţa poziţia financiară a bănci. Avem încorporată o anumită rezistenţă", a declarat una dintre surse.
După ce în 2014 a încetat să mai acorde credite în Rusia, Turcia a devenit cea mai importantă ţară de operaţiuni pentru BERD. În prezent, instituţia financiară internaţională are în Turcia proiecte, credite şi pachete de acţiuni în valoare de 7,3 miliarde euro, după ce în ultimii doi ani a injectat 3,5 miliarde euro în această ţară.
Deprecierea de 40% a lirei turceşti a fost cel mai extrem dintre cele trei scenarii elaborate de economiştii din departamentul de management al riscurilor de la BERD, care este condus de vicepreşedintele Betsy Nelson. Opinia economiştilor a fost că o depreciere de 40% ar fi un eveniment care se întâmplă odată la un secol. Cu toate acestea, de la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut 45% din valoare în raport cu dolarul.
Acest subiect este unul important pentru că BERD beneficiază în prezent de un rating de top AAA şi instituţia financiară nu ar dori să utilizeze prea mult capital propriu sau să ceară acţionarilor lichidităţi suplimentare. Una dintre surse a declarat că cel mai probabil situaţia va fi analizată din nou când directorii BERD se vor reuni la începutul lunii viitoare. "Septembrie va fi o lună foarte agitată. Turcia va fi pe radarul tuturor", a apreciat sursa.
Însă viitorul activităţilor BERD în Turcia este complicat şi de relaţiile tensionate dintre SUA, cel mai mare acţionar de la BERD, şi autorităţile de la Ankara. SUA au impus sancţiuni şi au ridicat tarifele la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia, în urma unei dispute legate de încarcerarea de către Ankara a unui pastor evanghelic american. În replică, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat un ''complot politic'' împotriva ţării sale şi ameninţă că va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de aproape opt miliarde euro în peste 400 de proiecte.
Pe acelasi subiect: