Moneda Turciei își revine, după o prăbușire la minime istorice zilele trecute. Erdogan boicotează iPhone-ul
Lire turcesti
Moneda Turciei s-a stabilizat marţi, după deprecierea semnificativă din ultimele zile, care a afectat şi alte economii emergente, informează Financial Times (FT), preluat de Agerpres.
În tranzacţiile de la Londra, moneda turcească s-a apreciat marţi dimineaţă cu 6%, la 6,49 lire/USD, după un declin de 6,3% luni şi 13,8% vineri.
Şi indicele principal BIST 100 al Bursei de la Istanbul înregistra marţi dimineaţă un avans de 2,4%, în timp ce titlurile băncilor au crescut cu 4,5%.
După turbulenţele de luni, randul sud-african s-a apreciat marţi cu 2,4%, peso din Mexic cu aproape 1% iar indicele MSCI, care monitorizează 25 de monede de pe pieţele emergente, inclusiv lira turcească şi rubla rusească, înregistra un avans de 0,27%, după un declin de 066% luni.
Analiştii urmăresc cu atenţie dacă Guvernul sau Banca Centrală a Turciei adoptă măsuri pentru sprijinirea lirei şi a sistemului financiar.
"În pofida aparenţelor, luni nu a existat un răspuns politic real din partea autorităţilor turce. Chiar dacă tensiunile dintre SUA şi Turcia se vor rezolva într-o oarecare măsură, lira se va redresa doar parţial. Şi după aceea, jocul de-a şoarecele şi pisica între Banca Centrală a Turciei şi piaţa valutară se va relua, iar în absenţa unor măsuri importante căderea liberă a lirei va continua", a avertizat Antje Praefcke, analist la Commerzbank.
De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA.
Luni, Banca Centrală a Turciei a anunţat luni intensificarea eforturilor de sprijinire a monedei naţionale, angajându-se să furnizeze "toate lichidităţile" necesare băncilor şi să monitorizeze strict evoluţiile de pe pieţe.
Instituţia a dat asigurări că va adopta toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea financiară, după ce vineri lira turcească a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar.
Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a informat luni că va limita tranzacţiile swap, spot şi forward dintre băncile locale şi investitorii străini la 50% din capitalul băncii.
Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003.
Erdogan boicotează iPhone-ul
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că ţara sa va 'boicota' aparatele electronice americane, în contextul în care relaţiile între Ankara şi Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni, după ce SUA au impus sancţiuni şi au ridicat tarifele la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia.
“Vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane. Ei au iPhone, dar există şi Samsung pe de altă parte”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.
iPhone este aparatul emblematic al brandului american Apple, iar Samsung este gigantul electronicii sud-coreene. “Avem de asemenea Vestelul nostrum”, a spus în continuare Erdogan, referindu-se la o marcă electronică turcească.
Produsele Apple sunt cele mai utilizate în Turcia, inclusiv de către preşedintele Erdogan care se fotografiază regulat cu un iPhone sau iPad în mână.
În timpul puciului eşuat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, el îşi chemase susţinătorii în stradă prin aplicaţia telefonică FaceTime, dezvoltată de Apple.
Erdogan a spus că Turcia a luat măsurile necesare cu privire la economie, pe fondul unei puternice deprecieri a monedei naţionale lira în urma disputei cu Washingtonul, dar este important ca ea să menţină o poziţie politică fermă.
Declaraţiile virulente ale preşedintelui turc survin în timp ce Ankara şi Washingtonul, două ţări aliate în cadrul NATO, traversează o criză diplomatică, care a accelerat căderea lirei turceşti.
După mai multe luni de tensiuni, relaţiile s-au deteriorat şi mai mult luna trecută în legătură cu detenţia în Turcia a pastorului american, Andrew Brunson.
SUA au instituit sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a replicat prin măsuri similare. Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri dublarea taxelor la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia.
Pe acelasi subiect: