"Este posibil ca, dupa ce au sufocat bancile, creditorii sa astepte plata catre FMI ?", s-a intrebat prim-ministrul la postul de televiziune ERT, transmite Agerpres. Alexis Tsipras a adaugat totusi ca, "imediat ce se hotarasc sa renunte la sufocare, vor fi platiti".

Tsipras a afirmat luni seara ca referendumul pe care il organizeaza duminica reprezinta pentru greci o modalitate de a fi "mai bine inarmati pentru continuarea negocierilor" cu creditorii.

"Optiunea noastra este sa ramanem in zona euro (...), mesajul (catre creditori) este ca guvernul grec va continua sa se afle la masa negocierilor a doua zi dupa referendum", a declarat Alexis Tsipras.

El a raspuns "la tentativa de intimidare", in opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineata, au atras atentia ca "nu" la referendum inseamna "iesirea Greciei din zona euro". Pentru Tsipras, daca votul negativ va castiga, aceasta va insemna ca guvernul va fi "mai bine inarmat pentru a negocia cu creditorii" si a tempera masurile dure de austeritate. Cu cateva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase ca, daca guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, "evident, nu ne vom opune".

El a subliniat ca votul pozitiv va castiga, nu va mai ramane premier cu orice pret.  "Nu sunt un prim-ministru care sa raman in functie de ninge sau de ploua", a raspuns la o intrebare despre eventuala sa demisie, dupa ce a dat asigurari ca "vom respecta verdictul poporului grec".

La randul sau, ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, a afirmat ca Grecia ar putea sa se adreseze justitiei pentru a evita sa fie data afara din zona euro, daca nu se va ajunge la niciun compromis. 

"Guvernul grec va utiliza toate drepturile juridice la dispozitia noastra", a declarat Yanis Varoufakis, potrivit Daily Telegraph.  "Cautam argumente si vom examina eventualitatea unei interventii in fata Curtii de justitie a Uniunii Europene. Tratatele europene nu prevad iesirea din zona euro si nu o acceptam. Apartenenta noastra (la zona euro) nu este negociabila", a adaugat el. 

Pana in prezent, nicio tara nu s-a retras din zona euro. Esecul negocierilor din Atena si creditorii sai, sambata seara, da insa de inteles ca Grecia va intra in incapacitate de plata in aceasta saptamana si ca, ulterior, va fi exclusa din zona euro.

S&P retrogradeaza Grecia

Standard&Poor's a coborat luni ratingul Greciei la "CCC-", apreciind ca decizia Atenei de a recurge la referendum este un semnal prost pentru "stabilitatea economica" a tarii, anunta AFP. 

"Decizia Greciei de a organiza un referendum asupra propunerilor creditorilor este un semn suplimentar ca guvernul Tsipras va privilegia politica interna in detrimentul stabilitatii economice si financiare si al achitarii datoriei", a subliniat agentia S&P.

Guvernul de la Atena a impus un control strict al capitalurilor si a ordonat ca bursa si bancile sa ramana inchise timp de o saptamana. 

Liderii europeni au afirmat ca raman deschisi in fata incheierii unui acord care sa evite iesirea Greciei din zona euro, o situatie nedorita ce ar putea lasa urme adanci asupra eurozonei si celor 28 de tari membre ale UE

Grecii in strada: Nu santajului creditorilor

Aproximativ 17.000 de persoane, majoritatea simpatizanti ai partidului stangii radicale Syriza, la putere in Grecia, au manifestat luni la Atena si Salonic, in favoarea respingerii masurilor de austeritate si pentru votul "nu" la referendum, denuntand "santajul creditorilor", UE si FMI, transmite AFP. 

Analisti: ce se intampla din momentul in care Grecia nu plateste banii FMI-ului

Achitarea de catre Grecia a transei datorate FMI de 1,6 miliarde de euro, scadenta pe 30 iunie, este putin probabila, dar nu va echivala cu intrarea imediata in incapacitate de plata, a afirmat, luni, Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

"In acest moment, exista o procedura a FMI prin care nu se declara imediat falimentul unui stat, dar, fireste, cu cat sunt ratate mai multe termene limita, cu atat mai dificila devine situatia", a avertizat Nowotny, care este si guvernator al Bancii Centrale a Austriei. 

Daca grecii vor vota pentru respingerea unui acord cu creditorii internationali la viitorul referendum, va fi limitat "orice avans constructiv" pentru detensionarea situatiei, a afirmat oficialul FMI. 

"Este cat se poate de evident ca atunci posibilitatile pentru noi solutii constructive sunt foarte limitate", a declarat Nowotny, apreciind situatia din Grecia ca fiind "extrem de dramatica". 

"Zilele urmatoare vor fi importante (...) FMI va continua sa urmareasca situatia din Grecia si din tarile vecine si ramane pregatit sa-si ofere ajutorul in caz de necesitate", a spus duminica sefa FMI, fara a preciza exact despre ce ajutor este vorba - tehnic sau financiar.

Ea s-a declarat pe de alta parte "dezamagita" de esecul negocierilor cu Atena, dar si-a reafirmat vointa de a continua dialogul cu autoritatile elene. 

"Zona euro este astazi in pozitie de forta pentru a raspunde eficient si in timp util evolutiei situatiei", a mai spus Christine Lagarde, precizand ca autoritatile europene s-au angajat sa se foloseasca de "toate instrumentele disponibile" pentru a tine sub control criza elena. 

Banca Centrala Europeana a anuntat duminica mentinerea la nivelul actual a imprumuturilor de urgenta acordate bancilor elene, lasand de facto usa deschisa pentru o solutie politica in extremis.  La randul lor, liderii Eurogrupului au afirmat ca raman deschisi reluarii dialogului cu Atena.

Va deschide insa o perioada de incertitudine puternica pentru intreaga zona euro.  In conditiile in care exista semne de intrebare cu privire la apartenenta Greciei la zona euro, bancile europene sunt vulnerabile fata de creditele neperformante acordate statului elen, precum si de posibilele pierderi din tranzactionare, pe masura ce investitorii se indreapta spre active mai sigure.

Daca Grecia nu va plati in 30 iunie datoria Fondul Monetar International va considera imediat ca scadenta este depasita, a afirmat, joia trecuta, un purtator de cuvant al FMI, Gerry Rice.

"Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va notifica imediat boardul institutiei in cazul in care nu se efectua plata", a precizat Rice.

Statele care au intarziat plata datoriilor nu mai pot primi finantare suplimentara de la FMI si, in ultima instanta, pot pierde statutul de membru al organizatiei.

Decizia surprinzatoare a sefului Guvernului elen, Alexis Tsipras, de a anunta organizarea unui referendum avand ca tema ultima oferta de acord facuta Greciei de catre creditorii sai a provocat stupoare si i-a determinat pe europeni sa lase sa expire, marti seara, programul de asistenta financiara de care beneficia Grecia. 

CE: Decizia Greciei de a impune restrictii asupra miscarilor de capital, justificata

Decizia Greciei de a impune restrictii asupra miscarilor de capital este una justificata, a anuntat luni Comisia Europeana, dupa o prima evaluare a masurilor adoptate de Atena, in incercarea de a evita intrarea tarii in incapacitate de plata.

''In actualele circumstante, stabilitatea sistemului bancar si financiar din Grecia constituie o chestiune predominanta asupra interesului si politicilor publice, care pare sa justifice impunerea de restrictii temporare asupra fluxurilor de capital'', a mentionat comisarul european pentru stabilitate financiara, Jonathan Hill. 

El a apreciat ca masurile de control al capitalului sunt ''necesare si proportionale'', dar a atras atentia ca libera circulatie a capitalului trebuie sa fie ''restabilita cat mai curand posibil, in interesul economiei grecesti, al zonei euro si al pietei unice a Uniunii Europene''.

"Pe termen scurt, vom vedea o inrautatire a increderii pe piete. Bondurile suverane, bancile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini", a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, in Milano. 

La sfarsitul anului trecut cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc si Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro si, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anuntat recent analistii de la Berenberg.

Merkel: Daca euro esueaza, Europa esueaza

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat luni ca esecul euro ar fi cel al Europei, facand apel la un "compromis", relateaza AFP, preluata de Agerpres.

"Daca euro esueaza, Europa esueaza", a declarat cancelarul la Berlin, in prima sa declaratie publica dupa esecul negocierilor de la Bruxelles intre Grecia si creditorii sai. 

"'Daca ne pierdem capacitatea de a gasi compromisuri, atunci Europa este pierduta", a avertizat ea. 

Angela Merkel este "evident dispusa" sa reia discutiile cu omologul sau grec Alexis Tsipras "daca acesta doreste".  "Evident, ea ramane dispusa sa reia discutiile cu premierul grec Alexis Tsipras. Suntem deschisi la discutii daca partea elena simte nevoia. Obiectivul muncii noastre este o zona euro puternica. Grecia este un caz special", a afirmat purtatorul de cuvant Steffen Seibert.

"Dupa cum stiti, guvernul federal, in masura posibilitatilor sale, a sprijinit cu adevarat un acord intre Grecia si creditorii internationali. Cancelarul, impreuna cu presedintele francez Francois Hollande, s-au implicat personal in acest lucru", a mai spus oficialul german. 

In acest context, a subliniat purtatorul de cuvant, daca organizarea unui referendum este "o decizie legitima a guvernului grec", atunci este de asemenea de "datoria partenerilor europeni sa-si asume responsabilitatea individual si colectiv", a subliniat Steffen Seibert.