Recent, vicepreşedintele CE, Jyrki Katainen, a declarat că procedura de activare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, prin care blocul comunitar ar putea sancţiona Polonia ca urmare a acuzaţiilor de încălcare a statului de drept, nu a avut încă vreun impact asupra comportamentului Varşoviei, transmite Reuters.

"Situaţia actuală nu este bună deoarece am avut procedura de activare a Articolului 7 în Polonia dar, din nefericire, nimic nu s-a întâmplat", le-a spus oficialitatea europeană jurnaliştilor în Varşovia. "Am avut un dialog cu o ultimă propunere (pentru un amendament legal din partea Poloniei), nu a existat deloc o consultare cu Comisia. Consultarea nu funcţionează şi a ridicat alte probleme în alte state membre", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Parlamentul European a invocat Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei la sfârşitul anului 2017 pentru încălcarea persistentă de către Varşovia a regulilor democratice, prima dată când UE a recurs la această procedură, şi împotriva Ungariei în 2018. În teorie, procesul ar putea duce la pierderea dreptului de vot în UE al celor două ţări, în practică un astfel de rezultat este puţin probabil dat fiind că este nevoie de majoritate pentru o astfel de decizie.

De la începutul anului, lideri UE au început să vorbească despre activarea Art.7 și în cazul României, ca urmare a modificărilor repetate la legile justiției.

În ianuarie, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat-o pe Viorica Dăncilă că guvernul pe care îl conduce ar putea fi al treilea în cazul căruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.

„Chiar sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastre nu va exista un al treilea caz. Unul împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun: nu sunteţi departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru că ignoraţi în continuare recomandările Comisiei de la Veneţia”.

El a amintit că, în luna noiembrie, când s-a aflat la Bucureşti, s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, liderul social-democrat. „El a apărat atitudinea guvernului dumneavoastră susţinând că «statul de drept este o chestiune secundară». Ei bine, multe lucruri sunt secundare în Europa, este adevărat, dar în niciun caz statul de drept”.

Niciodată utilizată până în prezent, activarea Art. 7 din Tratatul UE este uneori considerată ca "arma nucleară" din rândul sancţiunilor posibile împotriva unui stat membru, căci ea poate avea ca rezultat, la capătul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului European.