Ce cred tinerii despre Europa: speranta in est, dezamagire in vest. AFP: Romanii, iesiti de sub dictatura de un sfert de secol, au mare incredere in proiectul european
Tinerii care traiesc in vestul Europei sunt mai dezamagiti de Europa decat cei din Est, desi saluta libertatea de circulatie, schimburile culturale sau accesul la informatii, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
In Portugalia, tara marcata de trei ani de austeritate, euforia initiala a lasat loc dezamagirii, careia ii cad prada mai ales tinerii, din ce in ce mai putin prezenti la vot.
La polul opus, tinerii romani, inca sub dictatura in urma cu 25 de ani, apreciaza valorile europene care le-au permis o lupta mai eficienta impotriva coruptiei si amelioarea nivelului de trai.
In PORTUGALIA, dezamagire
O tanara in varsta de 30 de ani, care face parte din "generatia chinuita" portugheza si care nu are un loc de munca stabil, considera ca "Europa este un vis care nu s-a realizat niciodata".
"Idealul european este uniunea popoarelor, solidaritatea intre state, crestere si progres. Dar astazi, pentru Portugalia, Uniunea Europeana rimeaza cu saracie, somaj, austeritate si inegalitati", apreciaza Paula Gil.
Tanara, care detine mai multe diplome si vorbeste patru limbi, afirma ca "visul unei cooperari intre popoare s-a transformat in cosmar, marcat de birocratie si nedreptate". "In randul tinerilor, dezamagirea este foarte mare. Ei nu stiu ce le-a adus Europa, cum ar fi eliminarea frontierelor si accesul la informatie", comenteaza ea.
In aprilie, ea si-a pierdut locul de munca intr-o organizatie neguvernamentala umanitara, dar in calitate de lucrator independent ea nu are dreptul la somaj. Ultimul sau salariu, de 800 de euro brut pe luna, respectiv 500 de euro net, ii "permite sa supravietuiasca, nu sa traiasca".
In pofida acestor dezamagiri, ea va merge insa sa voteze: "trebuie sa blocam drumul extremei drepte". Dar ea regreta faptul ca poate vota doar pentru Parlamentul European, nu si pentru Comisia Europeana, "care imi decide viata de zi cu zi".
In FRANTA, respingerea birocratiei
Lucas Weibel, un francez in varsta de 33 de ani in cautarea unui loc de munca, sustine ca institutiile europene sunt prea indepartate de asteptarile cetatenilor si critica deciziile luate in "comisii obscure".
"Consider ca deciziile nu sunt foarte democratice, deoarece exista o lipsa de dialog cu populatia", apreciaza acest locuitor din Strasbourg (est).
"Suntem multi in Europa care vrem limitarea competentelor in materie de finante, unde UE pare putin eficienta", dezvaluie acest tanar licentiat in informatica, ce isi cauta un loc de munca din septembrie 2013.
"In ceea ce priveste locurile de munca, exista impresia ca UE favorizeaza dumpingul social in loc sa promoveze criteriile sociale", considera Lucas Weibel, care se declara ca fiind de stanga in adancul inimii sale.
Simtindu-se "francez si european in egala masura", el subliniaza totusi "lucrurile pozitive" din Europa, citand dezvoltarea schimburilor universitare dintre tari, dupa ce a petrecut un an la Edinburg in Scotia.
El nu stie inca pentru ce candidat va vota duminica: "mizele alegerilor nu sunt prezentate de presa franceza. Trebuie sa cauti informatii pentru a-ti face o idee si aceasta necesita timp".
In GERMANIA, euro este foarte popular
"Europa, inseamna mai intai de toate libertatea de circulatie: putem calatori fara obstacole, (putem alege) unde vrem sa studiem sau sa lucram", apreciaza Julian Keuerleber, in varsta de 26 de ani, angajat de patru ani in sectorul financiar din Frankfurt pe Main, angajat de patru ani in sectorul financiar din acest oras.
"In mod rational, se poate spune ca Germania a profitat enorm de UE, deoarece noi suntem o tara exportatoare, ceea ce a permis crearea multor locuri de munca", dezvaluie tanarul german, care intentioneaza sa faca un master la Paris anul viitor.
"Intr-un registru mai emotional, atunci cand ne uitam la ultimele evenimente din Ucraina, ne dam seama cat de fragila este pacea", marturiseste el.
"In calitate de germani si din cauza istoriei noastre, ar trebui sa fim foarte bucurosi ca traim in pace, in Europa", insista el.
Si intentioneaza sa voteze: "este important, se decid inca multe lucruri la Bruxelles. Trebuie sa facem zid impotriva acestor partide populiste, precum cel al lui Marine Le Pen in Franta sau AfD", german.
In ROMANIA, euroentuziasm
"Am o opinie pozitiva despre Europa deoarece ea le-a permis tinerilor sa calatoreasca, sa dobandeasca experienta in strainatate", dezvaluie Sergiu Dirnu, in varsta de 24 de ani, informatician la departamentul de tehnologie a informatiei (IT) de la Universitatea Bucuresti.
"Europa are, de asemenea, consecinte pozitive pentru economia tarii noastre. Nu indraznesc sa imi imaginez ce ar fi Romania daca nu am fi intrat in Uniunea Europeana!", exclama el.
"UE este un «caine de paza» care vegheaza pentru a corecta abuzurile politicienilor si a-i obliga sa mentina un anumit nivel de integritate. Deoarece in Romania, politicienii sunt adeseori indoielnici", a declarat el.
"Nu am trait in comunist dar se simt inca efectele lui in societate, mai ales coruptia", afirma Sergiu Dirnu, nascut cu cateva luni inainte de indepartarea dictaturii lui Nicolae Ceausescu in 1989.
El va merge la vot duminica. Dar denunta "campania deplorabila si rusinoasa a partidelor politice. Ei nu au niciun mesaj despre Europa, campania lor dovedeste dispret pentru alegatorii tineri". In aceste conditii, el va vota pentru un candidat independent.
Mai multe despre:
#alegeri europarlamentare#UE
Pe acelasi subiect: