Comisia Europeana avertizeaza Franta: Riscati in continuare sanctiuni, daca nu continuati reformele structurale. Italia si Belgia, in acelasi pericol
Comisia Europeana a avertizat Franta ca se afla inca in pericolul de a fi amendata, daca nu continua implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeana si nu respecta regulile bugetare impuse de UE, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
"Comisia considera ca Franta a facut progrese limitate in ceea ce priveste sectorul structural al recomandarilor fiscale facute de Consiliul de Ministri al UE in 2014", se arata intr-un raport al CE.
De asemenea, CE a apreciat ca Franta "nu a intreprins actiuni efective" in acest an pentru a respecta regulile impuse de UE.
In aceste conditii, CE a hotarat sa acorde timp guvernului francez pana in martie a anului viitor pentru a dovedi ca respecta angajamentul privind implementarea reformelor structurale, inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste sanctionarea Frantei. Comisia evita astfel un conflict cu Parisul, legat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare.
"Pana in martie vom sti clar daca guvernele implementeaza reformele pe care s-au angajat sa le initieze. Este in interesul zonei euro sa o faca. Fiecare trebuie sa aiba rolul sau pentru a sprijini revenirea economica", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice.
In afara de Franta, si Italia si Belgia risca sa fie sanctionate din cauza proiectelor de buget pentru anul viitor.
La finalul lunii octombrie, autoritatile de la Bruxelles au acceptat proiectele de buget ale Frantei si Italiei pentru 2015, dupa corectii de ultim moment, insa nu au exclus posibilitatea de a cere masuri suplimentate de reducere a deficitelor si de a impune amenzi in cazul nerespectarii regulilor bugetare ale UE.
In octombrie, Guvernul francez a anuntat ca va rata atat anul viitor, cat si in 2016 tinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut, dar a avertizat ca nu va lua masuri suplimentare de austeritate, in ciuda presiunilor Uniunii Europene. Franta, al carei proiect de buget prevede pentru 2015 un deficit de 4,3% din PIB, a promis o reducere suplimentara a cheltuielilor de 3,6-3,7 miliarde de euro. Deficitul structural va scadea cu peste 0,5 puncte procentuale, fata de 0,2% in proiectul initial. Tinta unui deficit bugetar de sub 3% trebuia atinsa in 2015, dupa ce guvernul francez ceruse deja de doua ori Comisiei Europene sa amane acest termen.