Bilantul mortilor ar urma sa creasca in continuare, in conditiile in care au inceput operatiunile de recuperare a cadavrelor in zonele de coasta afectate de valuri seismice, dupa retragerea apelor si anularea alertelor de tsunami.

Cutremur dupa cutremur. Un nou seism puternic a zguduit Japonia.

Operatiunile de salvare continuau miercuri in urma seismului devastator, 80.000 de membri ai Fortelor de Autoaparare (SDF) si politisti fiind mobilizati in zonele devastate, unde temperaturile au scazut.

Japonia se afla in pragul unui dezastru nuclear. Radiatiile sunt nimicitoare.

Guvernul central a decis oficial miercuri sa mobilizeze personalul de rezerva al SDF, pentru prima data de la infiintarea Fortei in 1954, astfel ca 10.000 de membri vor fi chemati sa participe la operatiuni, potrivit ministrului Apararii, Toshimi Kitazawa.

Aproximativ 530.000 de persoane locuiesc in peste 2.600 de adaposturi, determinand Guvernele din prefecturile Iwate, Miyagi si Fukushima sa ceara construirea a 32.800 de adaposturi temporare.

Autoritatile pentru imigratie au decis sa ofere informatii despre cetatenii straini care locuiesc in Japonia si amprentele lor, daca va fi necesar, Guvernelor locale, pentru a verifica locurile in care se afla sau pentru a-i identifica.

Biroul pentru Imigratie din Ministerul de Justitie a decis de asemenea sa accepte cereri de informatii privind cetatenii straini care locuiesc in prefecturile Aomori, Iwate, Miyagi si Fukushima, pentru ca familiile si prietenii lor sa stie ce s-a intâmplat cu ei.

Pentru a face fata lipsei de combustibil, prefectura din Iwate a cerut industriei petroliere locale sa acorde prioritate vehiculelor de urgenta, in timp ce in prefectura Miyagi se vor epuiza in curand stocurile de combustibil de la crematorii.