Primarul Barcelonei le-a cerut lui Puigdemont şi premierului spaniol Mariano Rajoy să dezamorseze criza.

De asemenea, înaintea discursului lui Puigdemont în Parlamentul Catalan, primarul Ada Colau i-a cerut să nu declare independenţa şi i-a cerut premierului Rajoy să renunţe la controlul direct al Madridului asupra regiunii.

"Le cer să nu ia nicio decizie care ar anula posibilitatea dialogului şi medierii", a declarat Colau, apreciind că "acesta este cel mai curajos lucru pe care îl pot face".

Şi presiunile economice asupra liderilor separatişti catalani au crescut, mai multe companii mari intenţionând să îşi mute sediile centrale din regiune, notează BBC.

Printre acestea firma de infrastructură Abertis, compania imobiliară Inmobiliaria Colonial şi firma telecom Cellnex şi-au anunţat intenţia de a se reloca la Madrid.

În dispută s-a implicat şi liderul Partidului Socialist Spaniol, Pedro Sanchez, un opozant al independenţei Cataloniei.

El a declarat presei la Barcelona că va susţine orice acţiune a Guvernului de la Madrid "împotriva oricărei încercări de a distruge armonia socială" în cazul în care independeţa va fi declarată în mod unilateral.

La rândul său, Guvernul spaniol a avertizat că va suspenda autonomia Cataloniei. Atât Franţa, cât şi Germania şi-au exprimat sprijinul pentru unitatea Spaniei.