De ce vrea, însă, Catalonia să se rupă de Regatul Spaniei, ce pierde și ce câștigă?

Motivul cel mai des invocat de autoritățile catalne a fost cel economic, considerând că regiunea contribuie la bugetul național cu mulți mai mulți bani decât se întorc sub formă de investiții.

Catalonia este cea mai bogată regiune a Spaniei, reprezintă a cincea parte a economiei naționale și produce 25% din exporturile țării, notează CNN Money.

Și are dreptate când spune că provincia contribuie cu mai mulți bani (21% din totalul taxelor la nivel național vin din Catalonia) decât primește înapoi de la Guvernul central.

Totodată, Catalonia este foarte atractivă și pentru investiții, o treime din companiile străine care vin în Spania alegând să investească în regiune. Volkswagen și Nissan au fabrici în Barcelona, ca să dăm doar două exemple.

Ce-ar însemna, însă, ruperea Cataloniei de Spania, pentru viitorul economic al provinciei? Analiștii economici susțin că din cea mai bogată provincie a Spaniei s-ar transforma într-o țară independentă a cărei economie s-ar contracta brusc și în care nivelul de trai s-ar deteriora rapid.

Cele mai mari riscuri

Cea mai mare lovitură pe care ar primi-o Catalonia în cazul ruperii de Spania ar fi aceea că va pierde statutul de țară membră UE.

Cu doar două săptămâni înaintea referendumului controversat de duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că o Catalonie independentă va trebui să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană, această politică aplicându-se oricărui stat nou.

Iar negocierile pentru aderarea la UE sunt un proces îndelungat, ce presupune respectarea tuturor standardelor şi normelor UE şi obţinerea aprobării tuturor statelor membre. Adică și pe cea a Spaniei, care este de la sine înțeles că va bloca aderarea Cataloniei.

În acest moment, nu există nicio posibilitate ca o Catalonie independentă să intre în UE, așa cum își doresc susținătorii autodeterminării”, se arată într-o notă de cercetare a economiștilor de la Berenberg Bank.

Iar fapul că nu va fi membră UE se va traduce prin pierderi economice imense pentru Catalonia. În primul rând, nu va avea acces la piața unică europeană, pentru a-și exporta ieftin produsele. Iar o relație comercială cu Spania va fi impsibilă. În prezent, Catalonia este cea mai bogată regiune a Spaniei pentru că aparție de o țară membră UE, care face comerț intracomunitar.

Catalonia s-ar alătura unui număr mic de țări care nu fac parte din Organizația Mondială a Comerțului, ceea ce ar însemna că va avea numeroase bariere în comerțul internațional”, a spus Stephen Brown, economist la Capital Economics.

Independența ar majora și costurile de împrumut ale noii țări de pe harta Europei. Atât Moody's, cât și  S&P au scăzut ratingul Cataloniei, în 2016, iar mulți investitori străini ar fi reticenți să aducă bani într-o țară fără legături comerciale externe, care să ajute exporturile.

De asemenea, pe fondul unei incertitudini pe termen scurt și mediu, generată de ruperea de Spania și reorganizarea instituțională, turismul – una dintre cele mai importante surse de bani pentru Catalonia, ar scadea dramatic, turiștii peferând, cel puțin într-o primă fază, alte țări mai stabile.

Cât privește moneda națională, Catalonia ar putea continua să folosească euro fără să facă parte din zona euro sau din UE (cum este cazul și în Andorra, San Marino sau Principatului Monaco), dar nu va avea un loc în boardul Bancii Centrale Europene.

Ce urmează?

Cel mai periculos fenomen pentru finanțele regiunii este lipsa încrederii investitorilor.

După Brexit, independența Cataloniei ar aduce o lungă perioadă de incertitudine în regiune, iar acest lucru nu este de dorit pentru sectorul privat”, spune Geoffrey Minne, economist la ING.

Deși majoritatea celor care s-au prezentat la vot la refrendumul de duminică au votat în favoarea independenței, Guvernul de la Madrid se va folosi de toate mijloacele legale de care dispune să împiedice ruperea Cataloniei de Spania.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenţă. "Astăzi nu a avut loc un referendum pentru independenţă în Catalonia", a afirmat Rajoy.

El a spus că toţi spaniolii au putut vedea că statul de drept îşi menţine forţa şi acţionează cu toate resursele legale şi eficient în faţa oricăror provocări. Premierul Rajoy a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept.

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a îndemnat luni atât Guvernul spaniol, cât şi pe susţinătorii catalani ai independenţei să ”treacă rapid de la confruntare la dialog” şi să respingă recursul la violenţă ca ”instrument în politică”.

”Îndemnăm toţi actorii pertinenţi să treacă rapid de la confruntare la dialog”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas într-o conferinţă de presă, la Bruxelles. ”Violenţa nu poate fi niciodată un instrument în politică”, a subliniat el.

Comisia nu are, însă ”vreun rol de jucat, în acest stadiu”, într-o mediere, a precizat el, în contextul în care separatiştii catalani şi susţinătorii referendumului au îndemnat Bruxellesul să servească drept mediator. CE ”are încredere în «leadershipul» premierului Mariano Rajoy în gestionarea acestei dificile proceduri, în totalul respect al Constituţiei spaniole şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor care sunt înscrise în ea”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Bruxellesul a subliniat, de mai multe zile, în timp ce tensiunile creşteau în jurul referendumului pe tema independenţei Cataloniei, că subiectul este un ”dosar intern al Spaniei, care este necesar să fie gestionat în concordanţă cu ordinea constituţională” a ţării.

Comisia a amintit de asemnea, cu regularitate, ”doctrina” sa, şi anume, în cadrul unui referendum legal, teritoriul care se declară independent, ”se va găsi în afara Uniunii Europene”.