Pentru a scăpa de pașii dificili impuși de legislația din fiecare țară pentru obținerea rezidenței sau a cetățeniei, proces care durează ani de zile, cei care își permit din punct de vedere financiar își pot cumpăra accesul într-un alt stat.

În funcție de țara pe care un străin o alege pentru a se muta, cumpărarea cetățeniei sau a rezidenței înseamnă de fapt obligativitatea de a investi o anumită sumă de bani într-o proprietate sau într-un fond guvernamental sau plata anumitor taxe.

Potrivit Indexului privind calitatea naționalității, realizat de Henley & Partners, aceste costuri pornesc de la 15.900 de dolari și pot ajunge la 10 milioane de dolari, scrie Quartz.

Astfel, țara în care este cel mai ieftin să cumperi o rezidență este Thailanda, unde cei care vor să se mute trebuie să plătească 15.902 dolari. Pentru această sumă, doritorii intră într-un program care le oferă posibilitatea să călătorească fără viză în 75 de destinații.

Citește și: Puterea cetățeniei. Ce pașapoarte oferă acces liber în cele mai multe țări. Unde se află România

Cea mai scumpă rezidență este cea britanică. Cei interesați să obțină rezidență în țara care le oferă posibilitatea de a călători fără viză în 177 de alte țări trebuie să plătească 2,7 milioane de dolari. Așa-numitele “vize de aur” sunt foarte populare printre milionarii chinezi, care au primit cele mai multe astfel de vize anul trecut. Vizele de aur dau posibilitatea celor care le primesc să muncească în Marea Britanie timp de trei ani, iar dacă investesc și mai mulți bani, pot rămâne permanent.

În schimb, pentru a obține rezidență în SUA și acces fără viză la tot atâtea destinații este nevoie de investiții de doar jumătate de milion de dolari. Și tot pentru 177 de destinații primesc acces și cei care obțin cetățenia portugheză, cu doar 250.000 de dolari investiți în această țară. În Canada, rezidența se obține după investiții de 623.000 de dolari, într-un interval cuprins între doi și patru ani.

Cumpărarea unei cetățenii nu este neaparat mai scumpă ca achiziționarea unei rezidențe. În insulele din Caraibe, Antigua, Barbuda, Grenada, St. Kitts și Navis și St. Lucia, cetățenia poate fi cumpărată cu sume cuprinse între 100.000 și 150.000 de dolari și poate fi obținută în maximum trei luni. Cetățenia în aceste insule oferă posibilitatea călătoriilor fără viză în mai mult de 130 de destinații.

În schimb, cei care vor cetățenia unui stat membru UE, și astfel să obțină dreptul de a munci aici, trebuie să plătească cu vârf și îndesat. Pentru investiții de 1,2 milioane de dolari, Malta este cea mai ieftină țară europeană și oferă cetățenie străinilor în maximum un an. Pentru o sumă dublă, în Cipru se poate obține cetățenia într-un interval de 3-6 luni. Cel mai mult cere Austria – aproape 10 milioane de dolari investiți în economia tării, în schimbul cetățeniei, care poate fi obținută în doi-trei ani.