În martie, Banca Centrală a Norvegiei anunţa că Fondul va fi condus de Nicolai Tangen, directorul general al AKO Capital, înfiinţat în 2005, care gestionează active de 16,4 miliarde de dolari. De asemenea, el îşi va păstra o participaţie de 43% în AKO Capital - compania pe care a fondat-o la Londra.

Nicolai Tangen, în vârstă de 53 de ani, îi va succeda în septembrie lui Yngve Slyngstad, care şi-a anunţat demisia anul trecut. Compensaţiile primite de Slyngstad în 2019 s-au ridicat la 6,7 milioane de coroane norvegiene.

Revista norvegiană de afaceri Kapital estima anul trecut că averea lui Tangen, născut în Norvegia, se situează la 5,5 miliarde de coroane norvegiene (519 milioane de dolari), potrivit Agerpres.

"Tangen a clădit una dintre cele mai mari firme de investiţii din Europa şi a raportat rezultate financiare foarte bune ca administrator internaţional de investiţii. El are o experienţă semnificativă în gestionarea activelor", a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Norvegiei, Oeystein Olsen.

Întrebat de motivul pentru care a ales această slujbă, ţinând cont că va câştiga mai puţini bani, Tangen a declarat recent pentru Reuters: "Este clar că nu pentru bani, deşi nivelul salariului este foarte bun pentru o poziţie de conducere în Norvegia. Dar, ca norvegian, este o realizare extraordinară. Este o onoare deosebită să fiu chemat şi este o responsabilitate uriaşă să întăresc capitalul ţării şi bunăstarea generaţiilor viitoare".

El a refuzat să facă comentarii privind efectele pandemiei cu coronavirus şi a precizat că Slyngstad va rămâne director general până va prelua el funcţia, în septembrie.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.000 miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate.

Pe plan global, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine acţiuni în peste 9.000 de companii, cel mai mari participaţii fiind în Microsoft, Apple, Nestle, Alphabet şi Amazon.

Anul trecut, Fondul a avut  un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari).

Astfel, potrivit cifrelor oficiale, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a avut un randament al investiţiilor de aproape 34.000 de dolari pentru fiecare din cei 5,3 milioane de locuitori ai Norvegiei, iar în prezent valoarea totală a fondului este echivalentă cu aproximativ 207.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femei şi copil.

Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a anului trecut Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze.