Care este miza alegerilor anticipate din Marea Britanie si ce surprize pot oferi. May promite electoratului ca va obtine cel mai bun acord pentru Brexit
Marea Britanie, Brexit, Londra
Premierul britanic Theresa May a explicat, miercuri, ca a convocat alegeri anticipate, cu trei ani mai devreme decat normal, pentru a avea un mandat de negociere a Brexit puternic si pentru a oferi certitudine si claritate dupa iesirea din UE, fara riscul ca planurile Guvernului sa fie sabotate de opozitie, relateaza BBC News.
May a cerut electoratului sa aiba incredere in ea ca va obtine cel mai bun acord posibil cu blocul comunitar.
Ea a subliniat ca a luat aceasta decizie „cu reticenta”, dar „in interesul national”. “Am incredere in opinia publica britanica si ii cer si ei sa aiba incredere in mine”, a adaugat sefa Guvernului de la Londra.
Premierul britanic a insistat ca este hotarata sa „negocieze cel mai bun acord posibil cu UE”, in special concentrandu-se pe dorintele clare exprimate de britanici la referendumul din iunie, ca tara sa preia inapoi controlul asupra legilor, granitelor si bugetului.
May a explicat ca platforma electorala conservatoare va include un plan pentru Brexit, dar si liniile trasate deja in strategia de guvernare „pentru construirea unei Mari Britanii mai puternice”, ce include locuri de munca pentru toata lumea si relatii comerciale cu UE si cu restul lumii.
Theresa May a refuzat, insa, sa precizeze daca va propune un sistem de imigratie similar celui actual, ce prevede scaderea imigratiei nete la 100.000 sau unul si mai strict, limantandu-se sa raspunda ca migratia trebuie sa fie „la niveluri sustenabile”.
Sefa Partidului Conservator a atras, insa, atentia, ca indiferent ce se va intampla, nu poate avea loc un nou referendum privind Brexit. „Nu exista cale de intoarcere”, a explicat ea.
De ce a luat May aceasta decizie?
Theresa May a preluat puterea in iulie, dupa demisia lui David Cameron, in urma deciziei britanicilor prin referendumul de la 23 iunie de a parasi Uniunea Europeana. Noi alegeri ii ofera sansa sa obtina propriul mandat si sa consolideze majoritatea fragila a Partidului Conservator in Camera Comunelor, in care detine 330 din cele 650 de mandate.
Marea Britanie a declansat procesul iesirii din Uniunea Europeana (UE) luna trecuta, insa se preconizeaza noi turbulente, in contextul in care Londra va negocia un divort care va afecta fiecare aspect al vietii in regat.
Care este miza?
Negocierile in vederea iesirii din Uniunea Europeana vor fi dificile. Intre altele, se va discuta despre bani, comert, aparare. Daca May va obtine mai multe mandate in Parlament, ea va avea mai multa libertate in a-si impune agenda si va putea sa-i neutralizeze pe cei din interiorul si din afara partidului ei care nu sunt de acord cu pozitia sa.
Marea Britanie are 650 de circumscriptii, in care alegatorii aleg un parlamentar. Partidul cu cei mai multi parlamentari obtine o majoritate de lucru, isi instaleaza liderul ca premier si isi implementeaza promisiunile din campanie.
Cine poate invinge?
Alegerile sunt intotdeauna imprevizibile, insa casele de pariuri considera Partidul Conservator al lui May un favorit puternic. Sondajele de opinie publicate in weekend releva ca formatiunea devanseaza cu un procent de doua cifre Partidul Laburist, slabit de disensiuni puternice intre moderati si liderul de stanga al formatiunii, Jeremy Corbyn.
Exista riscuri?
De fiecare data cand un lider se duce sa ceara voturi exista riscuri, dupa cum a aflat si David Cameron pe pielea lui atunci atunci cand a fost invins in referendumul pe tema Brexitului, cu un an si ceva inainte sa fie reales.
Parlamentarii britanici se reunesc miercuri dupa-amiaza pentru a vota cu privire la propunerea prim-ministrului de declansare a alegerilor anticipate pentru 8 iunie. Analistii cred ca propunerea va trece de votul parlamentarilor, dupa ce liderul laburist si-a exprimat sustinerea pentru un nou scrutin inainte de inceperea negocierilor de Brexit.
Pe acelasi subiect: