Lovitura de teatru la Londra. Theresa May convoaca alegeri anticipate si critica opozitia care pune sub semnul intrebarii Brexitul. Tusk compara situatia din Marea Britanie cu un film de Hitchcock
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a convocat, marti, alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie, sustinand Regatul Unit va iesi din UE si ca nu exista cale de intoarcere, relateaza BBC News.
“Vara trecuta, dupa ce tara a votat sa iasa din UE, Marea Britanie avea nevoie de siguranta, stabilitate si conducere puternica. Dupa ce am devenit eu premier, Guvernul a oferit exact aceste lucruri”, a spus May, enumerand realizarile Guvernului sau, printre care faptul ca increderea consumatorilor a ramas mare, au fost create numeroase locuri de munca iar cresterea economica „a depasit toate asteptarile”, informeaza News.ro.
In plus, Londra a pus in practica mandatul referendumului, a subliniat premierul: „Marea Britanie iese din Uniunea Europeana si nu poate exista cale de intoarcere”.
Ea a criticat partidele de opozitie pentru ca pun sub semnul intrebarii viziunea Guvernului pentru Brexit. “In acest moment de semnificatie nationala enorma, ar trebui sa existe unitate in Westminster (Parlament – n.r.), insa exista diviziune. Tara se uneste, dar Westminster nu”, a adaugat ea.
"Tara se uneste, dar Westminster nu!"
Sefa Guvernului de la Londra a explicat ca Laburistii au amenintat sa voteze impotriva acordului final cu UE, Liberal-Democratii au spus ca vor sa blocheze functionarea Guvernului, iar Partidul National Scotian spune ca va vota impotriva legislatiei care respinge oficial apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.
"Ceea ce fac ei (rivalii politici – n.r.) pune in pericol munca pe care trebuie sa o facem noi pentru a ne pregati pentru Brexit pe plan intern si slabeste pozitia de negociere a Guvernului in Europa. Avem nevoie de alegeri generale si avem nevoie de ele acum. Pentru ca acum avem o sansa unica de a rezolva acest lucru cat timp Uniunea Europeana isi decide pozitia de negociere si inainte sa inceapa discutiile detaliate”, a insistat May, admitand ca a ajuns cu reticenta la aceasta concluzie.
"Maine (miercuri – n.r.) voi depune o motiune in camera Comunelor prin care sa cer convocarea de alegeri generale pe 8 iunie. Aceasta motiune (…) va necesita aprobarea unei majoritati de doua treimi din partea Camerei Comunelor”, a spus May, indemnand alesii de opozitie sa aprobe motiunea.
Sefa Guvernului de la Londra a subliniat ca tara are nevoie de siguranta, stabilitate si o conducere puternica dupa referendumul pentru iesirea din UE.
"Decizia cu care se va confrunta tara va fi despre conducere. Va fi o alegere intre o conducere puternica si stabila, in interesul national, cu mine ca premier, si un Guvern de coalitie slab si instabil, condus de Jeremy Corbyn, sprijinit de Liberal-Democrati, care vor sa redeschida diviziunile referendumului si de Nicola Sturgeon si de SNP”, a afirmat ea.
May a lansat apoi un apel catre electoratul conservator. "Fiecare vot pentru Conservatori va ingreuna eforturile politicienilor de opozitie, care vor sa ma impiedice sa imi fac treaba. Fiecare vot pentru Conservatori ma va face mai puternica atunci cand voi negocia pentru Marea Britanie cu premierii, presedintii si cancelarii Uniunii Europene. Fiecare vot pentru Conservatori va insemna ca ne putem respecta planul pentru o Mare Britanie mai puternica si sa luam deciziile corecte pe termen lung pentru un viitor mai sigur”, a pledat ea.
Tusk compara situatia din Marea Britanie cu un film de Hitchcock
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat pe Twitter ca a avut o discutie telefonica „buna” cu Theresa May, dupa ce aceasta a convocat alegeri generale, si a comparat evolutia situatiei din Regatul Unit cu un scenariu semnat de Alfred Hitchcock, relateaza Reuters.
Fostul premier polonez a asemanat noua evolutie din saga Brexit cu un scenariu de film scris de Alfred Hitchcok. „Hitchcock a fost cel care a regizat Brexit: prima data un cutremur, apoi tensiunea creste”.
Tusk a facut referire a la o declaratie care ii apartine legendei cinematografiei, potrivit careia un film bun “ar trebui sa incepa cu un cutremur si sa fie urmata de tensiune in crestere”.
Liderii europeni, cu exceptia premierului britanic Theresa May, vor organiza un summit pe 29 aprilie, la care ar urma sa aprobe strategia de negociere a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, in 2019. Negocierile in sine nu vor incepe, probabil, inainte de luna iunie.
Comisia Europeana a afirmat ca vrea ca discutiile sa se incheie pana in octombrie 2018, cel tarziu, pentru ca Parlamentele nationale si European sa aiba timp sa aprobe tratatul sau tratatele pana in martie 2019, cand Londra ar trebui sa iasa din blocul comunitar.
Lira sterlina creste, actiunile europene scad, in urma anuntului Theresei May
Lira sterlina a trecut marti pe crestere, in ton cu obligatiunile, iar actiunile europene sunt in scadere, dupa ce premierul britanic Theresa May a convocat alegeri anticipate pe 8 iunie, investitorii analizand evenimentele geopolitice dupa un weekend prelungit, transmite Bloomberg.
Moneda britanica a fluctuat intre crestere, scadere, revenind apoi din nou la crestere, la 1,2583 dolari pe unitate.
Indicele londonez FTSE 100 este in coborare cu 1,2%, cel mai amplu declin consemnat din ianuarie, in timp ce indicele pan-european Stoxx 600 scade cu 0,9%, la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, tras in jos de titlurile miniere.
Obligatiunile guvernamentale europene cresc odata cu apropierea alegerilor prezidentiale din Franta.
Partidul Laburist si Partidului National Scotian sustin organizarea de alegeri anticipate
Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a anuntat ca va sustine convocarea de alegeri anticipate pe 8 iunie, asa cum a cerut premierul Theresa May, relateaza The Guardian.
„Salut decizia premierului de a oferi poporului britanic sansa de a vota pentru un Guvern care sa puna interesele majoritatii pe primul plan”, a afirmat Corbyn intr-un comunicat.
El a afirmat ca Partidul Laburist „va oferi tarii o alternativa eficienta la un Guvern care a esuat in reconstruirea economieia oferit standarde de trai in cadere”.
La randul sau, premierul scotian Nicola Sturgeon, liderul Partidului National Scotian (SNP), a raspuns pe Twitter apelului lui May.
"Conservatorii vad o sansa pentru a orienta Marea Britanie spre dreapta, pentru a impune un Brexit dur si a impune taieri si mai mari. Sa ne ridicam pentru Scotia. #GE17”, a scris ea, sugerand ca sustine organizarea de alegeri generale in acest an.
The Tories see a chance to move the UK to the right, force through a hard Brexit and impose deeper cuts. Let's stand up for Scotland. #GE17
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) April 18, 2017
Pe acelasi subiect: