Parlamentarii Ciprului trebuie sa ia decizii majore in cateva ore pentru prevenirea unui dezastru financiar, a anuntat Guvernul de la Nicosia, in timp ce Parlamentul se pregateste pentru dezbaterea mai multor propuneri de criza, relateaza MarketWatch. 

"Urmatoarele cateva ore vor decide viitorul tarii", a afirmat purtatorul de cuvant al executivului, Christos Stylianides, intr-o declaratie la televiziune.  El a spus ca orice decizie se va lua vor fi si aspecte dureroase, dar tara trebuie salvata, guvernul cerand tuturor sa isi asume partea sa de contributie.

Ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogroup, forul ministrilor de profil din zona euro, a declarat vineri ca oficialii europeni se concentreaza pe mentinerea Ciprului in uniunea monetara. 

Investitorii de pe pietele financiare sunt optimisti in privinta unui posibil acord, astfel ca euro s-a apreciat cu 0,72%, la peste 1,3 dolari pe unitate, iar bursele europene si Wall Street sunt in crestere.

Banci restructurate

La insistentele partenerilor europeni, cipriotii au decis sa restructureze Banca Populara Cipriota -Laiki Bank - a doua ca marime din tara. Anuntul a starnit nemultumire printre angajatii institutiei, care se tem ca isi vor pierde locurile de munca.   Oamenii au protestat joi sear pana tarziu in fata Parlamentului, incercand sa intre inauntru.

"Sistemul bancar are nevoie de restructurare, altfel va intra in faliment, iar aceasta trebuie facuta imediat. Prin stabilirea acestui cadru legal, vor fi impuse masuri de restructurare asupra Laiki, astfel incat sa se afle in pozitia de a continua sa ofere servicii bancare clientilor", a afirmat guvernatorul.

Restructurarea implica scindarea bancii in doua entitati diferite. Depozitele de pana la 100.000 de euro vor fi garantate de stat, insa nu se stie ce se va intampla in cazul celor mai mari.  

Takis Phidias, director Laiki Bank: "Propunerea din acest moment este sa se creeze o " banca buna", din Laiki Bank, transferand toate conturile de pana la 100.000 si activele sanatoase ale bancii in Cipru, si in acelasi timp toate filialele bancilor cipriote din Grecia vor fi salvate de guvernul grec".

Guvernul ar fi vrut sa includa in planul de salvare si fondurile de pensii, varianta respinsa fara discutii de Germania.  

Cipru va avea de pierdut oricum

Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar: "Chiar daca se va gasi sau nu o solutie de salvare a Ciprului peste noapte, oricum aceasta tara va avea de pierdut pentru ca investitorii nu vor mai sta acolo si isi vor retrage banii in orice moment, atunci cand ii vor avea sau cand bancile cipriote le vor da banii. Din perspectiva noastra, ceea ce se intampla in Cipru nu ne ajuta delor si probabil pana se vor linisti lucrurile acolo vom vedea o presiune asupra cursului de schimb".

Rusie spune NU Ciprului

Rusia le-a refuzat cipriotilor un imprumut de cinci miliarde de euro, care ar fi ajutat guvernul sa obtina alte 10 miliarde de la Uniunea Europeana si FMI.  

"Usa noastra ramane deschisa" a anuntat totusi premierul rus Dmitri Medvedev, aratand ca Rusia nu scoate din discutie cumpararea drepturilor de exploatare a zacamintelor descoperite in largul coastelor cipriote.   

Conditiile BCE

Banca Centrala Europeana a stabilit si un termen limita pentru incheierea unui acord intre Cipru si creditorii internationali. In lipsa unei intelegeri, incepand de marti, bancile cipriote aflate in dificultate nu vor mai primi infuzii de capital, cu consecinte dezastruoase pentru sistemul bancar cipriot. 

"Eurogroup este gata sa discute cu autoritatile cipriote un nou proiect, pe care se asteapta ca acestea sa-l prezinte cat mai repede. Ulterior Eurogroup, in baza unei analize a Troicii, va fi gata sa continue negocierile pentru un program de ajustare, respectand parametrii definiti anterior de Eurogroup", a notat organizatia ministrilor de Finante din zona euro, intr-un comunicat.

Richard Quest:  "Bancile vor ramane inchise, unele vor da faliment, iar in cele din urma am putea vorbi de iesirea din zona euro".

Ciprul spera sa stranga 7 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni si alte active de stat, inclusiv bunuri imobiliare ale Bisericii.  

Parlamentul cipriot trebuie sa dezbata vineri o lege de 61 de pagini referitoare la sistemul bancar, insa membrii legislativului au afirmat ca au nevoie de timp pentru a analiza propunerea. Guvernul de la Nicosia a trimis in Parlament alte sapte legi, vizand inclusiv restrictii asupra activitatilor bancare.

Din cauza cozilor lungi formate la bancomatele din capitala tarii, Laiki a impus joi o limita de 260 de euro la retragerile de numerar.

Noua initiativa a Ciprului a atras un raspuns precaut din partea ministrilor de Finante din zona euro, care au negociat la sfarsitul saptamanii trecute acordul initial, care prevedea taxarea tuturor depozitelor bancare. Conditia impusa de zona euro privind taxarea depozitelor pentru a primi ajutor bancar, a agravat puternic criza din Cipru, dupa ce a fost respinsa de Parlament.

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schauble, a declarat, insa, ca "doar imbunatatiri cosmetice" nu vor fi suficiente, potrivit cotidianului Bild.

Cipru, care a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2008, trebuie sa faca rost de 5,8 miliarde de euro pentru a putea debloca imprumuturile de 10 miliarde de euro de la zona euro. Bancile din tara au fost inchise toata saptamana si ar urma sa ramana astfel pana marti.

Criza are si o importanta dimensiune geopolitica, ca urmare a numarului important de persoane si companii din Rusia cu depozite si afaceri in Cipru.

Adevarata miza a ajutorului oferit de Rusia. Care este bogatia inestimabila a Ciprului pe care Moscova a pus ochii

De unde vine salvarea Europei, dupa dezastrul economic din Cipru. "Pentru noi, suma inseamna maruntis"

Tarile care pot lua urma Ciprului in spirala bancara. "Daca pentru un stat mic, UE adopta o asa masura, la ce sa ne asteptam in cazul prabusirii unei puteri?"

Rusia poate taia Germaniei gazele din cauza pierderilor oligarhilor in Cipru. Cati bani tin acestia in bancile din insula

Conditiile salvarii Ciprului, lectia pe care Germania a dat-o Europei, ca sa arate cine detine puterea 

Zona euro nu se razgandeste. Cipru sa taxeze depozitele bancare. „Aplicam planul A. Fiecare sa-si asume responsabilitatile"

Consternare in Cipru, dupa incheierea acordului de finantare externa. Prima tara din UE care se salveaza de la faliment cu banii depusi de propriii cetateni in banci

UE mai salveaza o tara de la faliment. Cipru primeste un ajutor de 10 mld. euro, dupa 10 ore de negocieri dure la Bruxelles