Indicele S&P 500, de referinta pentru piata de la New York, a crescut de la inceputul anului cu 1,6%, mult sub avansul inregistrat de pricipalele burse ale lumii.

Spre comparatie, indicele BSE Sensex (India) a urcat cu 5%, Nikkei (Japonia) cu 14%, iar Hang Seng (Hong Kong) cu 14%.

In Europa, FTSE 100 (Marea Britanie) a crescut cu 6%, CAC 40 (Franta) a avansat cu 22%, DAX (Germania) cu 24%, in timp ce principalul indice al bursei de la Moscova, RTS, a urcat cu 27%.

De altfel, singurele piete europene care au avut o evolutie mai slaba decat cea inregistrata de bursa de la New York au fost cele de la Bucuresti, Zagreb si Atena.

Indicele BETPlus al BVB a crescut de la inceputul anului cu 1,24%.

"Cu siguranta, investitorii ar trebui sa retraga o parte din plasamentele in companiile americane cu valoare mare de piata si sa aloce mai multe fonduri catre pietele internationale, in special cele din Europa si Japonia. Sigur, SUA au cea mai puternica economie, dar daca ne uitam la avansul veniturilor inregistrat de marile corporatii, observam diferente uriase (intre companiile din SUA si cele din alte state – n.r.)", a declarat pentru CNBC Erin Gibbs, ofiter sef de investitii de capital al S&P Capital IQ.

Din cauza perspectivelor scazute de crestere si al pretului ridicat la care se tranzactioneaza actiunile companiilor cu capitalizare mare, Gibbs recomanda investitorilor ca cel putin sa isi diversifice portofoliile.

Investitorii care se concentreaza doar pe S&P 500 ar trebui sa se gandeasca sa diversifice plasamentele, atat prin investitii pe pietele internationale, cat si in companii cu o capitalizare mai mica, a spus Gibbs.