Apple a raportat un profit net de 18 miliarde de dolari in ptimul trimestru fiscal, depasind astfel profitul de 15,9 miliarde de dolari realizat de ExxonMobil in trimestrul al doilea din 2012, cel mai mare inregistrat vreodata de o companie listata la bursa, potrivit Standatrd&Poor’s.

Cresterea masiva a vanzarilor de smartphone-uri sta in spatele acestei cifre record. Apple a vandut 74,5 milioane de iPhone-uri in ultimele trei luni ale anului trecut, in ton cu asteptarile analistilor.

In conferinta in care a anuntat rezultatele financiare, directorul executiv al Apple Tim Cook a spus ca cererea pentru iPhone a fost “uluitoare”.

Veniturile Apple in 2014 au crescut, totodata, la 74,6 miliarde de dolari, cu 30% mai mari fata de anul anterior.

Tim Cook s-a plans, insa, de “volatilitatea monedelor straine”, Apple plasandu-se pe lista companiilor americane care au fost lovite de intarirea dolarului in strainatate. Potrivit lui Cook, fluctuatiile monedei au sters 4% din veniturile de pe primul trimestru.

Apple a dat lovitura in China, unde a castigat 16 miliarde de dolari, cu 70% mai mult ca in 2013, aproape la egalitate cu valoarea vanzarilor din Europa, care s-au ridicat la 17 miliarde de dolari.

De altfel, potrivit unui raport al companiei de cercetare Canalys, Apple si-a depasit deja competitorii, devenind cel mai mare comerciant de smartphone-uri de pe piata chineza. De asemenea, gigantul american urmeaza sa intre pe piata chinea si cu cel mai nou produs al sau – Apple Watch, incepand din luna aprilie.

In luna septermbrie a anului trecut, Apple a lansat doua noi modele de smartphone-uri, iPhone 6 si iPhone 6 Plus. In primul weekend de la debutul pe piata al celor doua iPhone-uri, Apple a vandut un numar record de peste 10 milioane de unitati, cumparatorii luand cu asalt magazinele clasice si virtuale pentru a cumpara telefoanele cu ecrane mari ale companiei.

Vanzarile de iPad-uri au scazut, insa, cu 18%, la 21,4 milioane in octombrie-decembrie 2014 fata de perioada corespunzatoare din 2013. De altfel, Apple vrea sa creasca vanzarile tabletelor prin incheierea unui parteneriat cu International Business Machines (IBM), alaturi de care sa creeze programe noi pentru iPad-uri si iPhone-uri. De asemenea, producatorul american pregateste lansarea unei tablete cu ecran mai mare in acest an.

Apple estimeaza ca veniturile vor avansa cu cel putin 14% in trimestrul al doilea fiscal, iar cresterea ar putea sa continue pe parcursul anului, in conditiile in care directorul general Tim Cook a anuntat ca livrarile de smartwatch-uri Apple vor incepe in luna aprilie. Apple Watch va avea un pret de porninre de 349 de dolari.

Actiunile Apple au crescut cu pana la 6,7% in sedinta extinsa de tranzactionare. In luna noiembrie, pe fondul entuziasmului investitorilor legat de noile produse lansate de Apple, valoarea de piata a companiei a depasit 700 de miliarde de dolari.