• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Google a constatat o tendinta de crestere a cenzurii pe internet, in special in Turcia si Rusia

Google a constatat o tendinta de crestere a cenzurii pe internet, in special in Turcia si Rusia

Gigantul de Internet Google a anuntat, joi, ca a constatat in primele sase luni ale anului 2013 o crestere puternica a cererilor privind eliminarea de continuturi de pe site-uri, adresate de autoritati guvernamentale, in special in Turcia si in Rusia, relateaza AFP.

In primele sase luni ale anului 2013, acest tip de cereri a crescut cu 68% in comparatie cu semestrul precedent, a anuntat Google intr-o prezentare a "raportului privind transparenta".
 
Grupul anunta ca a primit in total 3.846 de cereri guvernamentale la scara mondiala, vizand eliminarea a 24.737 de continuturi. Google afirma ca a dat curs cererilor doar in 36% din cazuri.
 
Raportul "nu ofera o imagine completa despre cenzura in spatiul virtual, insa prezinta o ingrijoratoare tendinta de crestere", comenteaza Susan Infantino, o directoare din cadrul Google, intr-un mesaj publicat pe blogul grupului.
 
In opinia ei, o alta "tendinta ingrijoratoare" a ultimilor patru ani este ca "guvernele continua sa ne ceara eliminarea unor continuturi politice".
 
"Judecatori ne-au cerut sa eliminam informatii cruciale pentru ei, politisti ne-au cerut sa eliminam inregistrari video sau bloguri care pun in lumina conduita lor, in timp ce institutii locale, precum consilii municipale, nu vor ca oamenii sa poata gasi informatii despre procedurile lor de decizie", detaliaza Infantino.
 
In Turcia, numarul cererilor de eliminare de informatii a crescut cu 966%. Google spune ca nu a dat curs, in special, unei cereri adresate de justitie privind eliminarea cautarilor care duc la informatii despre un oficial politic si scandaluri sexuale, dar si privind eliminarea unui blog care contine informatii despre militanti kurzi.
 
In Rusia, numarul cererilor a crescut cu 125%, in special sub efectul unei noi legislatii care cenzureaza utilizarea Internetului. Din 235 de cereri de eliminare de continuturi, Google spune ca a dat curs la 115.
 
In Statele Unite, grupul spune ca a primit 27 de cereri din partea unei agentii federale pentru a retrage aplicatii ale magazinului sau online Google Play care ar fi incalcat drepturile marcilor. Google a eliminat 76 de aplicatii din 89.

20 decembrie 2013 19:10
Modifică setările cookies