Joi, indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a închis în scădere cu aproape 11%, cea mai proastă zi de tranzacţionare din 1987. La Frankfurt, indicele DAX a înregistrat un declin de 12,24%, fiind cea mai slabă zi de tranzacţionare din 1989.

În Italia, cea mai afectată ţară europeană de epidemie, indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano a înregistrat un recul de 16,9%, cel mai semnificativ declin zilnic de la creare, în 1998. Şi indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 12,28%, pierzând într-o lună o treime din valoare.

Situaţia este asemănătoare şi în ţările nordice. Bursa din Stockholm a închis joi în scădere cu 11,1%, cel mai semnificativ recul înregistrat vreodată, în timp ce bursele din Helsinki şi Copenhaga au coborât cu 10%, şi, respectiv, 8%.

În România, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere cu peste 5% şedinţa de joi.

Pieţele au fost dezamăgite după ce Banca Centrală Europeană a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemia de coronavirus (COVID-19), relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultra-relaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, în timp ce a menţinut nemodificate ratele dobânzilor.

După ce BCE a anunţat măsuri de stimulare pentru a combate impactul economic al epidemiei, euro s-a depreciat la cel mai redus nivel înregistrat joi, investitorii grăbindu-se să achiziţioneze dolari. Joi, euro s-a depreciat cu 0,5%, tranzacţionându-se la 1,1198 dolari. Dolarul s-a apreciat cu 0,4% faţă de un coş de valute, la 96,613.

Şi monedele considerate sigure - yenul japonez şi francul elveţian - s-au apreciat joi, pe fondul turbulenţelor de pe bursele internaţionale, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor ce au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani, o măsură dură care vizează limitarea răspândirii epidemiei.

După anunţul lui Trump, acţiunile companiilor aeriene au scăzut semnificativ. Titlurile operatorilor aerieni americani Delta şi United Airlines înregistrau scăderi de peste 13%, iar acţiunile American Airlines cu 7,2%.

În Europa, titlurile Air France-KLM consemnau un declin de 9,1%, iar cele ale iAG (firma mamă a British Airways) un recul de 10,7%. Acţiunile Lufthansa au scăzut cu 11,5%, iar cele ale Norwegian Air şi ale Icelandair cu peste 20%.

Tranzacţiile de pe Wall Street, suspendate, după prăbușirea principalilor indici

Tranzacţiile pe Bursa de pe Wall Street au fost suspendate la câteva minute de la deschidere, deoarece scăderea cu 7% a indicelui Standard and Poor's 500 a declanşat mecanismul de întrerupere automată, pentru a doua oară în această săptămână, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones a coborât joi cu 2.000 de puncte, pe fondul turbulenţelor de pe alte burse internaţionale, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani, o măsură dură care vizează limitarea răspândirii epidemiei.

Tranzacțiile au fost reluate ulterior, potrivit Agerpres.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 7,20%, ajungând la valoarea de 21.856,91 puncte, în scădere cu 1.696,31 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 7,02%, ajungând la valoarea de 2.549,05 puncte, în scădere cu 192,33 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 7,03%, ajungând la valoarea de 7.393,25 puncte, în scădere cu 558,80 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Căderile de joi vin în continuarea celor de miercuri, când indicele Dow Jones a confirmat instalarea pieţei ”bear” pentru prima oară de la criza financiară globală din 2008. Piaţa bear este confirmată atunci când un indice închide cu cel puţin 20% sub cel mai recent nivel record.

Prăbușirea s-a produs după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că epidemia de coronavirus este o pandemie. Toţi cei trei indici majori de pe Wall Street au închis în scădere puternică, iar S&P 500 şi Nasdaq Composite se află cu 19% sub nivelul record atins pe 19 februarie.