Bundesbank recomanda Germaniei cresterea varstei de pensionare la 69 de ani, pentru a evita colapsul sistemului
Pensionar
Germania ar trebui sa ia in considerare majorarea varstei de pensionare la 69 de ani pana in anul 2060, de la aproximativ 65 de ani in prezent, in caz contrar riscand sa nu poata plati pensiile, a apreciat Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) intr-un raport publicat luni, transmite Reuters.
Sistemul de pensii de stat este in prezent intr-o forma buna dar va fi supus la presiuni in urmatoarele decenii pe masura ce generatia "baby-boomers" se va pensiona si un numar mai mic de muncitori tineri ii vor inlocui, avertizeaza Bundesbank.
Conform planurilor actuale, varsta de pensionare in Germania urmeaza sa fie majorata treptat la 67 de ani pana in 2030.
Insa Bundesbank este de parere ca aceasta majorare nu va fi suficienta pentru a permite guvernului german sa mentina valoarea pensiei la nivelul pe care si l-a propus, cel putin 43% din venitul mediu, incepand din 2050 ca urmare a cresterii sperantei de viata.
Pentru a evita cresterea contributiilor sau scaderea valorii pensiilor, guvernul german ar trebui sa ia in considerare majorarea varstei de pensionare la 69 de ani pana in 2060, sustine Bundesbank.
"Noi modificari sunt inevitabile pentru a asigura sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii de stat...Varsta de pensionare trebuie ajustata" se arata in raportul Bundesbank.
Cu toate acestea, propunerea Bundesbank nu are sanse sa fie discutata inaintea alegerilor din 2017.
"Acest guvern sustine pensionarea la 67 de ani. Aceasta masura este una rezonabila si necesara avand in vedere evolutiile demografice din Germania. De acea o vom implementa asa cum am convent, pas cu pas", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert.
La randul sau, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble a fost criticat in luna aprilie de partenerii social-democrati din coalitia la guvernare dupa ce a propus legarea varstei de pensionare de speranta de viata.
Conform calculelor incluse in raportul publicat luni de Bundesbank, cresterea varstei de pensionare ar permite guvernului german sa faca fata unor randamente sub asteptari de pe urma banilor investiti de sistemul de pensii, o aluzie la politica dobanzilor extrem de reduse practicata in prezent de Banca Centrala Europeana. In timp ce guvernul de la Berlin mizeaza pe un randament de 4% pe an de pe urma investitiilor sale, obligatiunile sale pe 20 de ani ofera un randament de doar 0,2%.
Pe acelasi subiect: