Bundesbank: Germania se va redresa lent în urma pandemiei. Economia este într-o recesiune severă
Frankfurt, Germania
Economia germană este într-o recesiune severă şi este puţin probabil că redresarea va fi rapidă deoarece o parte din măsurile de izolare ar putea rămâne în vigoare pentru o perioadă extinsă, a avertizat luni banca centrală a Germaniei (Bundesbank).
După impunerea măsurilor de izolare la mijlocul lunii martie, Germania a început luni o ridicare parţială a restricţiilor, între care redeschiderea magazinelor cu mai puţin de 800 de metri pătraţi.
Cu toate acestea, rămân în vigoare regulile privind adunările cu mai mult de două persoane şi o distanţă minimă de 1,5 metri în locuri publice.
"Restricţiile substanţiale vor rămâne probabil în vigoare până când va fi disponibilă o soluţie medicală, cum ar fi un vaccin. Din acest motiv, o redresare rapidă şi solidă pare în prezent puţin probabilă", se arată în raportul lunar al Bundesbank.
FMI se aşteaptă ca cea mai mare economie europeană să înregistreze anul acesta un declin de 7,5%, o scădere mai profundă faţă de recesiune din 2009, când PIB-ul Germaniei s-a contractat cu peste 5%.
Creşterea economică în primul trimestru din 2020 este deja semnificativ afectată dar situaţia în trimestrul doi va fi chiar mai rea, pe fondul declinului sever în industria auto şi a consumului gospodăriilor, a apreciat banca centrală a Germaniei.
Germania a raportat luni 141.672 de cazuri înregistrate oficial de coronavirus (+1.175 în 24 de ore) şi 4.404 de decese, potrivit institutului Robert Koch.
Luna trecută, Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei.
Ulterior, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat că pachetul reprezintă doar primul pas în combaterea crizei.
"Opinia Guvernului federal este că acest pachet de măsuri reprezintă doar primul pas. Ştim că perioada de implementare este critică. Vrem să ne asigurăm că ajutorul va sosi cât mai curând posibil", a dat asigurări oficialul german.
ZEW: Investitorii germani "văd lumina de la capătul unui tunel foarte lung"
Pe de altă parte, încrederea investitorilor germani s-a îmbunătăţit în aprilie, deoarece temerile privind impactul pandemiei cu coronavirus asupra celei mai mari economii europene par să se fi atenuat, arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW), citat de Agerpres.
Producătorii auto germani au redeschis unele fabrici săptămâna aceasta. După impunerea măsurilor de izolare la mijlocul lunii martie, Germania a început luni o ridicare parţială a restricţiilor, între care redeschiderea magazinelor cu mai puţin de 800 de metri pătraţi.
Indicele lunar care estimează evoluţiile economice a urcat la 28,2 puncte în aprilie, de la minus 49,5 puncte în martie, în timp ce economiştii estimau o îmbunătăţire mai redusă, până la minus 42,3 puncte.
"Experţii de pe pieţele financiare încep să vadă lumina de la capătul unui tunel foarte lung", a declarat preşedintele ZEW, Achim Wambach.
Conform studiului ZEW, indicele care estimează percepţia investitorilor asupra actualelor condiţii economice s-a înrăutăţit la minus 91,5 puncte în aprilie, de la minus 43,1 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii estimau un declin până la minus 77,5 de puncte.
Studiul, realizat în perioada 7-20 aprilie în rândul a 300 de experţi de la bănci, companii de asigurări şi departamente financiare ale unor corporaţii importante, arată că investitorii nu se aşteaptă la revenirea creşterii economice până în trimestrul trei din 2020.
"Economia nu va reveni la nivelul de dinaintea epidemiei mai devreme de 2022", a avertizat Wambach.
FMI se aşteaptă ca cea mai mare economie europeană să înregistreze anul acesta un declin de 7,5%, o scădere mai profundă faţă de recesiunea din 2009, când PIB-ul Germaniei s-a contractat cu peste 5%.
În Germania, marţi se înregistrau 143.457 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 4.598 decese.
Pe acelasi subiect: