Premierul italian insistă că doar coronabondurile ar putea salva Europa de dezastrul provocat de COVID-19. De ce se opun Germania și Olanda
Euro
Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a pledat din nou pentru mai multă solidaritate europeană şi emiterea de eurobonduri ca răspuns la consecinţele economice ale pandemiei.
“Trecem prin cel mai mare şoc de la ultimul război” mondial, a afirmat Conte pentru ediţia de luni a cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, scrie Agerpres.
“De aceea, Europa trebuie să dea un răspuns care să fie la înălţimea evenimentelor”, a declarat el, insistând că Uniunea Europeană are nevoie de “toată muniţia sa” pentru a răspunde crizei prin emiterea de obligaţiuni comune.
Şefii de stat sau de guvern ai Celor 27 plănuiesc să aibă joi un nou summit prin videoconferinţă.
Miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit deja un pachet de răspuns la criza coronavirusului de până la 540 miliarde de euro, convenindu-se de asemenea crearea unui fond de reconstrucţie.
Conte a pledat însă din nou în favoarea coronabondurilor, în legătură cu care statele îşi menţin divergenţele. “Această solidaritate este foarte specifică şi limitată în timp. Ea ne va întări enorm pe pieţe”, a subliniat premierul italian, menţionând că aceasta va trimite lumii un mesaj politic foarte puternic potrivit căruia “Europa este solidă şi unită”.
În ce priveşte rezistenţa opusă de Germania şi de Olanda faţă de coronabonduri, Conte a insistat că perspectiva trebuie să se schimbe acum: “Noi, europenii, trebuie să ne uităm la Europa”. Deseori, fiecare stat se uită doar la propriile avantaje, a explicat el. Spre exemplu, excedentul comercial german este mai mare decât prevăd regulile UE, ceea ce înseamnă că, în loc să fie locomotiva Europei, economia germană este frâna ei, a mai afirmat şeful guvernului italian.
Și preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a declarat săptămâna trecută că emiterea de obligaţiuni comune rămâne una din soluţiile posibile în zona euro, pentru a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.
Ţările din zona euro au convenit în data de 9 aprilie un pachet de măsuri de urgenţă în valoare de aproximativ 500 de miliarde de euro pentru a susţine activitatea economică, însă persistă în continuare divergenţe cu privire la finanţarea unui viitor plan de relansare.
Dezacordul vizează în special posibilitatea emiterii de obligaţiuni comune. Clivajul care există cu privire la acest subiect opun ţări precum Germania şi Olanda, care nu sunt de acord cu acest mecanism, statelor cele mai afectate de pandemie cum sunt Italia sau Franţa, care sunt favorabile.
Întrebat despre posibilitatea de a emite eurobonduri în situaţia actuală, Mario Centeno a răspuns pentru Corriere della Sera: "Nu neapărat, dar nu exclud o astfel de posibilitate. Există o propunere de a utiliza bugetul european şi una de a emite instrumente comune de datorie. Şi una nu o exclude pe cealaltă".
Un acord este necesar în câteva săptămâni, iar o parte dintr fondurile de care ţările europene au nevoie pentru a-şi relansa economiile trebuie să fie disponibile "imediat ce vom ieşi din carantină", adică la sfârşitul primăverii sau începutul verii, a declarat Mario Centeno.
Acesta a mai estimat că va fi nevoie de cel puţin doi ani pentru ca Produsul Intern Brut al Uniunii Europene să revină la nivelul din 2019.
Pe acelasi subiect: