Potrivit ministrului, banii vor fi utilizaţi pentru refinanţarea datoriei, creşterea rezervei fiscale şi finanţarea măsurilor împotriva crizei COVID-19, transmite BTA, citată de Agerpres.

Plasarea obligaţiunilor s-a făcut în două tranşe, de câte 1,25 miliarde euro fiecare, cu maturitatea de 10 şi 30 de ani. Randamentul pentru obligaţiunile pe 10 ani a fost de 0,389% în timp ce pentru obligaţiunile pe 30 de ani a fost de 1,476%.

Lead managerii au fost Paribas, Citi, JP Morgan şi UniCredit iar interesul manifestat în timpul procedurii de plasament (bookbuilding) a fost atât de mare încât Bulgaria a decis să îşi majoreze ţinta iniţială, care viza strângerea a două miliarde de euro, până la 2,5 miliarde euro.

Kiril Ananiev a dezvăluit că nivelul final al comenzilor a fost de 3,7 miliarde euro pentru obligaţiunile pe 10 ani şi de 3,6 miliarde euro pentru obligaţiunile pe 30 de ani. Investitori din întreaga Europă, în special manageri de fonduri şi bănci, şi-au exprimat interesul pentru aceste obligaţiuni.

Ministerul de Finanţe a subliniat că Bulgaria nu intenţionează să mai iasă pe pieţele financiare internaţionale în acest an. Ananiev a reamintit că programul de împrumuturi pe termen mediu prevedea o limită de opt miliarde euro, care ulterior a fost majorată la 10 miliarde euro.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp şi una dintre ţările membre cu cel mai mic grad de îndatorare, are nevoie de fonduri pentru a finanţa un deficit fiscal estimat la 3% din Produsul Intern Brut în acest an şi, de asemenea, a pus deoparte rezerve de lichidităţi pentru a face faţă impactului economic al pandemiei.

Agenţiile de rating S&P şi Fitch atribuie Bulgariei un rating "BBB" cu perspectivă stabilă, un calificativ din categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii - n.r.).