Buffett: Iesirea Greciei din zona euro ar putea sa nu fie un lucru rau. Blocul comunitar nu poate trai daca popoarele merg in directii diferite
Iesirea Greciei din zona euro ar putea sa nu fie "un lucru rau" pentru blocul comunitar, potrivit miliardarului american Warren Buffett, care apreciaza ca nu este obligatoriu ca zona euro sa aiba pentru totdeauna aceiasi membri ca in prezent.
"Daca, in final, grecii paresesc zona euro, ar putea sa nu fie un lucru rau pentru zona euro. Ar putea sa fie o idee buna in mai multe moduri, daca toata lumea invata ca regulile sunt importante", a declarat Buffett, intr-un interviu pentru CNBC.
Directorul general al holdingului Berkshire Hathaway a apreciat ca nu este "stabilit" ca zona euro sa aiba "exact aceiasi membri pe care ii are astazi".
"Dar s-a convenit deja ca statele din zona euro sa aiba in timp o legislatie a muncii cat de cat compatibila, deficite fiscale, moduri generale de administrare a economiilor nationale compatibile, care sa nu rezulte in devieri, in cazuri in care tarile nu joaca in conformitate cu regulile", a afirmat Buffett.
Warren Buffett a punctat ca a fost intotdeauna sceptic in legatura cu eficacitatea zonei euro, precizand sa blocul comunicat a avut "probleme structurale de la infiintare". Cu toate acestea, zona euro nu reprezinta un esec, apreciaza miliardarul american.
"Zona euro nu a murit si s-ar putea sa nu moara niciodata, dar trebuie sa lucreze la armonizarea problematicilor fiscale din tarile membre. Nu poate trai daca popoarele merg in directii diferite. Germanii nu ii vor finanta la nesfarsit pe greci", a declarat Buffett.
Grecia, cel mai indatorat stat din Uniunea Europeana, incearca sa ajunga la un acord cu creditorii sai internationali - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - pentru prelungirea programului de sprijin financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010.
Ministrii de finante ai statelor din zona euro au conditionat acordarea de noi fonduri din pachetul de bailout de adoptarea de catre guvernul de la Atena a unor reforme, insa premierul grec Alexis Tsipras refuza implementarea unor masuri de austeritate.
In februarie, creditorii internationali ai Greciei au prelungit programul de ajutor financiar acordat guvernului elen cu patru luni, iar Tsipras s-a angajat sa prezinte statelor din zona euro o lista de reforme. Premierul grec a prezentat cea mai recenta versiune a acestei liste luni, insa creditorii au calificat pachetul prezentat de autoritatile de la Atena drept un set de idei, si nu un plan concret.
Impasul in care se afla in prezent negocierile dintre Grecia si creditorii externi a crescut ingrijorarile legate de intrarea Greciei in incapacitate de plata si de parasirea zonei euro, cu atat mai mult cu cat estimarile analistilor arata ca fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea sa se termine pana la 20 aprilie.