"Ar trebui interzisa ca arma. (...) Ar trebui sa fie ca bomba nucleara - prea groaznica pentru a fi folosita", a declarat Buffett intr-un interviu pentru pentru revista Fortune, citata de Bloomberg.

Republicanii din Camera Reprezentantilor au blocat bugetul si masurile de finantare de urgenta a statului federal pentru anul fiscal 2014, inceput la 1 octombrie, in incercarea de a obtine concesii in privinta unei legi din domeniul sanatatii. Lipsa finantarii a determinat o blocare partiala a activitatii statului federal incepand de la 1 octombrie, cu 800.000 de persoane trimise in concediu fortat.

Congresul SUA negociaza, de asemenea, si cresterea limitei de indatorare a SUA. Daca legislativul nu adopta masura pana la 17 octombrie, Statele Unite ar putea intra in incapacitate de plata.

Charles Munger, vicepresedinte al board-ului Berkshire Hathaway, companie condusa de Buffett, a declarat pentru Fortune ca amenintarea cu neonorarea obligatiilor financiare ale tarii este "profund imorala" si a crticat Partidul Republican, al carui sustinator este in general.

"Noi (SUA, n.r.) emitem moneda folosita pentru rezervele valutare la nivel global. (...) Daca prietenii mei republicani continua in aceeasi directie, vor plati un pret extrem de ridicat", a spus Munger.

Buffet, pe locul al patrulea in topul global al miliardarilor, si Munger se numara printre liderii din sectorul financiar care au cerut Congresului sa inceteze sa mai foloseasca capacitatea de imprumut a SUA ca unealta politica. Directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a declarat miercuri, dupa o intalnire la Casa Alba cu presedintele Barack Obama, ca limita de indatorare a SUA nu trebuie folosita ca "maciuca".

Situatia actuala, cu Statele Unite aproape de a ajunge sa nu poata achita datoriile, ar putea servi drept lectie politicienilor, a spus Buffett.

"Ar putea sa fie la fel ca dupa ce am lansat cateva bombe atomice. (...) Ne-am dat seama ca nu vrem sa mai facem asa ceva niciodata", a spus miliardarul.

Buffett a declarat joi ca Statele Unite se vor apropia de "limita idioteniei" in disputa legata de majorarea plafonului datoriilor, dar ca nu o vor depasi, Congresul urmand sa rezolve blocajul inainte ca problema sa afecteze serios tara.

"Ne vom apropia de limita idioteniei extreme, dar nu o vom depasi", a afirmat Buffett intr-un interviu la CNBS.

Trezoreria SUA a avertizat ca va epuiza pana la 17 octombrie toate masurile speciale utilizate pentru a obtine timp pana la atingerea actualului plafon de indatorare, de 16.700 de miliarde de dolari.