SUA au inceput implementarea programului de asigurari de sanatate "Obamacare", care necesita o finantare aproape cat PIB-ul tarii, in urmatorii 10 ani
Guvernul Statelor Unite a inceput marti programul de asigurari de sanatate obligatorii si accesibile supranumit "Obamacare", pilonul central al reformei sistemului de sanatate promovata de presedintele Barack Obama.
Lansarea programului, legiferat prin Affordable Care Act, a fost marcata de diverse probleme tehnice si de disputa aprinsa din Congres, transmite Bloomberg.
Legea reformei in sanatate reprezinta marul discordiei pe scena politica americana, dand nastere unor divergente profunde intre cele doua partide dominante din Congres, care au impiedicat aprobarea unui nou buget si au condus la blocarea partiala a activitatii guvernului federal, primul astfel de incident din ultimii 17 ani.
In pofida problemelor de logistica si atmosferei tensionate de pe scena politica, guvernul a deschis marti inregistrarile pentru Obamacare, punand la dispozitia populatiei mai multe piete online si call center-uri destinate achizitiei de servicii de sanatate.
Platformele online s-au deschis la 8:00 ora Washington-ului, unele state intarziind deschidereaserviciului pentru a evita supraaglomerarea.
Un numar de 14 state au aplicat "Obamacare" prin deschiderea unor piete de asigurari la nivel local, iar in restul jurisdictiilor platformele sunt controlate total de guvernul federal sau operate in colaborare cu Washingtonul.
Desfasurarea reformei in sanatate nu este afectata direct de blocarea activitatilor neesentiale ale guvernului, deoarece este finantata din capitolul de cheltuieli obligatorii de la buget, care poate fi mentinut de la un an la altul indiferent de luptele din Congres pe tema bugetului pentru anul fiscal 2014.
Affordable Care Act, lege care necesita finantare estimata la 1.400 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, prevede ca aproape toti cetatenii americani trebuie sa aiba incepand de anul viitor asigurare medicala, in caz contrar fiind pasibili de amenzi.
Legea prevede de asemenea infiintarea de piete la nivelul fiecarui stat unde cetatenii pot cumpara de la companii politele de asigurare de care au nevoie, primind in schimb facilitati fiscale.
Numarul locuitorilor neasigurati medical din SUA este estimat la 48 de milioane.
Aproximativ doua treimi dintre cetatenii neasigurati sustin ca prefera sa cumpere o asigurare medicala anul viitor, nu sa pateasca amenzi, potrivit unui sondaj Gallup.
Peste 900 de companii si organizatii non-guvernamentale promoveaza in mod voluntar noua lege si ofera cetatenilor asistenta la inregistrare.
Guvernul a incheiat totodata un contract cu o organizatie care reprezinta 37 de companii de asigurare de anvergura statala sau locala, care vor promova noul program in 30 de state.
Cele mai ieftine polite de asigurare de sanatate disponibile in prezent au un pret mediu de 249 de dolari pe luna la nivel national.
Pe acelasi subiect: