Boris Johnson şi Ursula von der Leyen se întâlnesc miercuri seara la Bruxelles, în încercarea de a debloca negocierile pentru un acord post-Brexit
Premierul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni miercuri seara, la Bruxelles, pentru a încerca să deblocheze negocierile referitoare la acordul comercial post-Brexit, a anunţat guvernul de la Londra.
”Premierul va merge mâine (miercuri n.r.) pentru a lua cina cu Ursula von der Leyen, în vederea continuării discuţiilor referitoare la relaţia viitoare dintre Marea Britanie şi UE”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului premierului britanic din Downing Street.
Marţi, guvernul britanic a anunţat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană care-i permite să retragă dispoziţiile controversate din proiectul de lege prin care revine asupra Tratatului Retragerii Regatului Unit din UE, care-i nemulţimeau pe europeni în toiul negocierilor comerciale.
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat marţi că Uniunea Europeană ”nu-şi va sacrifica niciodată viitorul” pentru a încheia un acord post-Brexit cu preţul unor concesii care să-i fragilizeze piaţa unică.
Luni seara, Ursula von der Leyen şi Boris Johnson au anunţat că încheierea unui nou acord comercial este imposibilă acum ”ca urmare a diferenţelor rămase în ceea ce priveşte probleme critice”.
''Le-am cerut negociatorilor noştri şefi să pregătească o imagine de ansamblu a diferenţelor rămase care să fie discutate personal în zilele următoare'', au menţionat cei doi lideri.
După o convorbire telefonică foarte aşteptată, Boris Johnson şi Ursula von der Leyen au putut constata, încă o dată, ''că nu sunt întrunite condiţiile'' pentru finalizarea unui acord post-Brexit.
Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.
Fără un acord care să le guverneze relaţia de la 1 ianuarie, Regatul Unit şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.
Pe acelasi subiect: