Londra face pași către un acord post-Brexit cu UE. Guvernul britanic retrage articolele controversate din proiectul de lege privind piaţa internă, contestate de Bruxelles
Brexit
Guvernul britanic a retras marţi trei articole din proiectul său de lege privind piaţa internă despre care UE consideră că încalcă protocolul în legătură cu Irlanda de Nord din acordul asupra Brexitului, relatează agenţiile internaționale.
Acest proiect de lege a fost introdus de premierul britanic Boris Johnson pentru a asigura integritatea pieţei interne britanice după Brexit, dar el a repus în discuţie anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispoziţiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.
După reuniunea desfăşurată luni la Bruxelles, responsabilii celor două părţi ''pot acum să anunţe un acord de principiu asupra a trei chestiuni, în special asupra protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord'', a anunţat într-un comunicat guvernul britanic.
Cele trei chestiuni se referă la controalele la graniţă în cazul produselor vegetale şi animale, livrările de medicamente, carne congelată şi alte produse, precum şi clarificarea unor reguli privind ajutoarele de stat.
Această înţelegere va permite ca acordul de retragere să fie deplin operaţional de la 1 ianuarie, a menţionat la rândul său Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Guvernul irlandez a salutat înţelegerea dintre Londra şi Bruxelles legată de acel protocol, care stabileşte cum vor fi implementate controalele, reglementările şi formalităţile în regiune.
Deşi acordul anunţat marţi este separat de negocierile în derulare privind relaţia post-Brexit între Regatul Unit şi UE, el înlătură un obstacol în aceste negocieri aflate sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.
Principalele puncte de divergenţă rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.
''Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim''
Luni, preşedinta Comisie Europene Ursula von der Leyen şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat că încheierea unui nou acord comercial este imposibilă acum ”ca urmare a diferenţelor rămase în ceea ce priveşte probleme critice”, relatează Reuters.
''Le-am cerut negociatorilor noştri şefi să pregătească o imagine de ansamblu a diferenţelor rămase care să fie discutate personal în zilele următoare'', au menţionat cei doi lideri.
Premierul britanic Boris Johnson se va deplasa la Bruxelles ''în următoarele zile'' pentru a se întâlni cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, o misiune de ultimă oră pentru a debloca negocierile post-Brexit aflate încă în impas.
''Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim'', a avertizat totuşi un oficial britanic, potrivit Agerpres.
După o convorbire telefonică foarte aşteptată, Boris Johnson şi Ursula von der Leyen au putut constata, încă o dată, ''că nu sunt întrunite condiţiile'' pentru finalizarea unui acord post-Brexit.
Ziua sosirii premierului britanic nu a fost încă stabilită, dar el nu va participa, în niciun caz, la summitul european programat joi şi vineri în capitala Belgiei.
Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.
Fără un acord care să le guverneze relaţia de la 1 ianuarie, Regatul Unit şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.
Camera Comunelor a adoptat o lege controversată, care pune sub semnul întrebării Tratatul Brexit
În paralel, Camera inferioară a parlamentului britanic a adoptat luni seară controversatul proiect de lege care pune sub semnul întrebării Tratatul Brexit, o măsură de precauţie pentru Londra, care în cursul după-amiezii se declarase dispusă să renunţe ulterior la clauzele care au declanşat actuala criză din relaţia cu UE.
Textul revine în special asupra anumitor aranjamente vamale pentru provincia britanică a Irlandei de Nord, planificate iniţial pentru a se evita pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie, reintroducerea unei frontiere cu Irlanda, o garanţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.
Pentru Londra, scopul proiectului de lege este de a apăra în reacţie integritatea teritorială a Marii Britanii, asigurând continuitatea schimburilor comerciale între regat şi provincia Irlanda de Nord. Adoptarea textului survine la scurt timp după ce executivul britanic a declarat luni după-amiază că este dispus să renunţe la clauzele controversate care au determinat UE să iniţieze o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Regatului Unit.
Ministrul britanic Michael Gove şi vicepreşedintele Comisiei Europene au "lucrat în mod constructiv" asupra punerii în aplicare a Tratatului de retragere în cadrul unei reuniuni desfăşurate luni la Bruxelles, a indicat guvernul britanic într-un comunicat, promiţând să retragă proiectul de lege "dacă soluţiile avute în vedere în aceste discuţii sunt aprobate" în cele din urmă.
Pe măsură ce discuţiile comerciale se împotmolesc cu mai puţin de patru săptămâni înainte de despărţirea finală a Marii Britanii de UE pe 31 decembrie, această acţiune pare să fie o concesie făcută Bruxelles-ului, unde premierul britanic Boris Johnson urmează să se ducă "în următoarele zile".
"Deşi sperăm să avem succes, este prudent (...) să păstrăm clauzele în forma lor actuală în ultimă instanţă", a explicat în faţa membrilor Camerei Comunelor subsecretarul parlamentar de stat pentru întreprinderile mici Paul Scully, subliniind faptul că acestea fac posibilă "protejarea locului Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit".
Proiectul de lege a fost aprobat pentru prima dată de deputaţi la sfârşitul lunii septembrie. Camera Lorzilor a modificat ulterior unele dispoziţii controversate ale acestui proiect de lege.
Luni seara, Camera Comunelor, în care Partidul Conservator aflat la guvernare are o mare majoritate, a reintrodus clauzele menţionate.
Se aşteaptă ca textul de lege să revină săptămâna aceasta în camera superioară a parlamentului, după care va fi trimis înapoi în Camera Comunelor pentru ultima lectură.
Pe acelasi subiect: