BNP Paribas plateste penalitati de 8-9 mld. dolari in urma unui acord cu SUA. Banca are interzis sa tranzactioneze in moneda americana cateva luni
BNP Paribas si procurorii americani au stabilit termenii generali ai unui acord amiabil in care BNP ar plati 8-9 miliarde dolari pentru a scapa de acuzatiile ca a ascuns tranzactii care incalcau sanctiuni impuse de SUA unor tari, au declarat surse apropiate situatiei pentru WSJ.
Acordul prevede, de asemenea, ca banca sa recunoasca acuzatia ca a incalcat intentionat sanctiunile americane prin transferuri in valoare de 30 de miliarde de dolari, dar si o interdictie pentru BNP sa tranzactioneze in dolari pentru o perioada care va dura cel mai probabil cateva luni, au spus sursele.
BNP va anunta plecarea a 30 de angajati, acceptand astfel cererile Departamentului de Servicii Financiare din New York, care a cerut ca si persoanele implicate in acest caz sa fie pedepsite, potrivit Wall Street Journal.
Cei mai multi dintre angajatii vizati de cererea autoritatilor americane au parasit deja institutia de credit.
Negocierile dintre BNP si SUA au intrat deja in faza finala. Seful sectiei penale din Departamentul Justitiei din SUA, Leslie Caldwell, a discutat vineri cu oficiali ai bancii despre momentul recunoasterii acuzatiilor si anuntului public, a spus o sursa.
Procurorii americani au strans in ultima perioada informatii despre modul in care BNP, timp de peste cinci ani, a folosit banci regionale din strainatate pentru a transfera fonduri care aveau legatura cu companii si agentii de stat din Sudan, intr-o perioada in care autoritatile din tara africana erau implicate in actiuni de genocid.
Investigatorii SUA au analizat tranzactii de peste 100 de miliarde de dolari care au ridicat suspiciuni, inainte de a se concentra pe transferuri de 30 de miliarde de dolari despre care au concluzionat ca au fost ascunse intentionat, au spus sursele. Cele mai multe dintre aceste tranzactii au implicat Sudanul, dar BNP a facilitat transferuri si pentru Iran si alte tari aflate sub sanctiuni SUA. Tranzactiile cu Sudanul au fost, in cea mai mare parte, legate de contracte pentru petrol.